Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свлачище заплашва да откъсне селища от останалия свят

22 юни 2020, 12:42 часа • 1647 прочитания

Свлачище затруднява движението по пътя Гълъбово - Косово - Цар Калоян. Експертна работна група е извършила оглед на мястото и е изразила становище, че е необходимо да се изпрати искане за финансиране на обекта до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС).

Свлачището не само затруднява движението на автомобили и пешеходци, но и представлява опасност за преминаващите. След заключение от техническата експертиза на инженер-конструктор е констатирано, че е необходимо да бъде изградена стоманобетонна подпорна стена и да се възстановят разрушените съоръжения. Целта е пътният участък да бъде укрепен и да се стабилизира свлачището. Сигналът за възникналите свлачищни процеси е подаден от кмета на община Куклен Мария Белчева до Областна администрация - Пловдив. Според нея, причина за свлачището са станали продължителните валежи от дъжд, ерозията и снеготопенето през април тази година.

Освен срутване на част от пътната настилка и деформиране на друга зона, са разрушени и тръбен водосток Ф1000 и отводнителната канавка на пътя, което допълнително спомага за активизирането на свлачищния участък. По думите на областния управител Дани Каназирева, ако не се предприемат спешни мерки, съществува опасност при евентуални нови свличания пътят да бъде прекъснат, а районът - откъснат от останалата част на общината.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес