Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата поиска да отстранят главния архитект на Пловдив

16 септември 2016, 14:00 часа • 1803 прочитания

Окръжната прокуратура в Пловдив е поискала главният архитект на града Румен Русев да отстранен поста, съобщиха от държавното обвинение.

Искането е заради разследването срещу него за издаденото разрешително за строеж на мястото на един от тютюневите складове в града. Става дума за сградата на ул. "Одрин" 8. Нейното разрушаване бе спряно след протест на граждани. Малко след това бяха подпалени други сгради от комплекса, а обвинение бе повдигнато на бездомника Любомир Данчев, който живееше в една от тях.

Издаденото разрешително бе отменено след протест на прокуратурата, а сега се иска и отстраняването на Русев. От държавното обвинение смятат, че ако той остане на поста си, може да попречи на разследването. "С оглед събраните към момента по досъдебното производство доказателства, включително прогласяването на нищожността на строителното разрешение и продължаващото разследване за съществуващи корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, след като това не е сторено по административен ред, за да се избегне опасността служебното положение на обвиняемия да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото, Окръжна прокуратура - Пловдив отправи искане до съда за отстраняване на Румен Русев от длъжността", пише в съобщението.

Според прокуратурата главният архитект е извършил близо 60 нарушения на нормативната база. Разследващите смятат, че той в нарушение е издал две разрешения за строеж - на сграда с офиси, хотел, апартаменти, магазин и подземен паркинг, както и за общежития. Те са издадени при липса на инвестиционен и идеен проект, както и без съгласуване с министерството на културата.

В съобщението на прокуратурата е записано, че главният архитект е нарушил нормативната база, "регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство -охранителната зона на групова недвижима културна ценност". Освен това при издаването на разрешителните за строеж било представено пълномощно за имот, който не съществува в кадастралната карта на града.

Освен Русев обвиняем по това дело е и представителят на фирмата Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков. Обвинението му е за незаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство.

"При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено Удостоверение изх. № 5578/09.08.2010 г., издадено от Министерство на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство. Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на "сградата на ул. "Одрин" № 8, кв. 165, пл. 610 в гр. Пловдив", като наместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада "извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност "Тютюнев склад на ул. "Одрин" в гр. Пловдив и "е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник", съобщават от прокуратурата.

Според разследващите този документ два пъти е бил използван пред пловдивската община, заради което Бранеков има обвинение и за ползване на неистински документ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес