Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приеха Бюджет 2024: Пловдив ще разполага с 684 млн. лева

15 февруари 2024, 19:59 часа • 2338 прочитания

След близо четири часово разискване и разглеждане на над 70 нови предложения, Общинският съвет на Пловдив прие бюджета на града. "За" гласуваха 31, а "Против" бяха 19 съветници.

Новите предложения

Всички политически групи направиха предложения за нови обекти, които да бъдат финансирани, като най-много бяха идеите на "Браво Пловдив", изчетени от Борислав Инчев. Съветници от различни групи предложиха създаване на нови паркове, разширяване на велоалеите, ремонти на улици и тротоари и други. Още преди гласуването от "Продължаваме промяната – Демократична България" и БСП обявиха, че няма да подкрепят бюджета.

Още: Колко ще струва демонтажът на "Альоша"? Кметът на Пловдив възложи проверка

Преди да се гледат 80-те предложения заместник-кметът по финанси Женя Петкова представи финансовата рамка на града. Тя каза, че това е бюджет на преход между два мандата, който е изготвен на базата на реалното изпълнение на бюджета за миналата година. "Този бюджет предвижда мащабни инвестиции в детски ясли, градини, училища и общежития, благоустрояване на градската страна, социалната и административната структура, чистота на града, проектиране на паркове, зелени пространства и поливни системи. Особено внимание е отделено и на културната инфраструктура, обогатяване на културния календар на Европейската столица на културата", каза Жени Петкова.

"Бюджетът на Пловдив създава и поддържа публичните услуги, подобрява качеството на живот за гражданите. Тези предложения имат своята логика, не можем да приемем всички, но ви уверявам, че предложенията Ви ще бъдат чути и ще се търсят варианти за реализиране на повечето от тях, било то и с европейско финансиране", заяви пред съветниците кметът Костадин Димитров. Той допълни, че е заварил общината в тежко финансово състояние. "Стремим се към плавен преход от единия мандат към другия, желаем да довършим започнатото. Разпределили сме средствата между отделните райони и ще разполагаме със 100 млн. лв. от държавата", категоричен бе той. 

Бюджетът на Пловдив

Бюджетът е от 684 млн. лева, като от тях 384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми. Очакваните приходи са в размер на 235 млн. лева. Капиталовата програма е 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. В сумата не са европейските проекти, както и тези, за които се очаква държавно финансиране в размер на още 100 млн. лева.

Още: Новият кмет на Пловдив: Постепенно отпушваме трафика в града (ВИДЕО)

В разходната част най-големият проект е реконструкцията на Голямоконарско шосе – 17 млн. лева, като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив. В бюджета има още неизплатени средства за "Модър-Царевец" и бул. "Хаджи Димитър", както и 5 млн. лева за ул. "Царевец", която трябва да бъде ремонтирана през 2024 година.

Спортните обекти също заемат съществено място. В цялата капиталова програма са заложени 18 млн. лева за басейн "Младост", а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет.  За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева.

Нова структура на община Пловдив

На сесията днес бе приета и новата структура на Община Пловдив, в която има и отделен заместник-кмет по транспорта. Досега тази длъжност се съвместяваше от заместник-кмета по сигурността Ангел Славов. За момента не е ясно кой ще поеме този пост, като се спряга името на бившият председател на Общинския съвет Савина Петкова, която в момента е заместник-председател. "Обсъждаме много имена", лаконичен бе кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос кой ще поеме поста.

Още: Общинар в Пловдив рецитира "Илиада" по време на сесия (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес