Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предявиха обвинение за съборения тютюнев склад в Пловдив

03 юли 2017, 18:08 часа • 4133 прочитания

15 месеца след опита за събаряне на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, окръжна прокуратура предяви обвинителен акт. Тогава събарянето бе спряно под обществен натиск, но сградата бе непоправимо увредена и такава стои и до днес.

Днес Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Георги Бранеков, който тогава е бил управител на фирма "Одрин 8" ЕООД Пловдив и срещу Александър Николич, бивш управител на фирмата и подбудител в престъпния акт за това, че са осъществявали противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство- групов паметник на културата- Историческа зона "Филипопол- Тримонциум- Пловдив", включваща и въпросната сграда. Бранеков е предаден на съд и за това, че в съучастие с Николич съзнателно се е ползвал от преправен официален документ- Удостоверение, издадено от Министерството на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство, според който сградата на ул. "Одрин"8 е извън охранителната зона на груповия паметник на културата. Николич, който е с двойно гражданство- българско и сръбско, ще отговаря за това, че е склонил умишлено Бранеков да извърши престъпление и го е подпомогнал чрез съвети и разяснение как, къде и пред кои органи да подаде документи по организиране и осъществяване на събарянето на склада. Той е отговорен и за ползването на фалшивия документ.

По делото са призовани 34 свидетели, извършени са строително-техническа, компютърна и графологична експертизи. Установено е, че на мястото на разрушената сграда е било предвидено да се построи многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи сгради.

За събарянето на тютюневия склад беше разследван и главният архитект на Пловдив към онзи момент Румен Русев, който е издал разрешение за събаряне на база на фалшивия документ, удостоверяващ, че сградата не е паметник на културата и не влиза в зоната на груповия паметник. Арх. Русев бе отстранен от длъжност, а малко след това почина.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес