Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Куклен ограничава достъпа на граждани до администрацията

11 март 2020, 12:50 часа • 4266 прочитания

Община Куклен ограничава достъпът до сградата на общинската администрация. Оперативните дежурни ще допускат гражданите до гишето за обслужване по един. Подаването на заявления за ползване на административни услуги, плащанията на данъци, такси и цени на услуги също ще се извършва на едно гише. Заплащането на данъците за недвижими имоти и таксите за битови отпадъци може да се осъществява и по банков път, обясняват от местната власт. Контактът между граждани и служители ще се осъществява на телефон 03115/2120, както и по e-mail: mail@kuklen.org. А при неотложна необходимост – на гишето за прием на граждани на първи етаж в сградата на общината.

Мерките са превантивни и целят избягване струпването на много хора на едно място и разпространението на заразните болести. От общинската администрация в Куклен призовават гражданите да проявят разбиране. „Всички разбираме, че ситуацията с COVID-19 е прекалено стресираща и изисква промяна на плановете, но нека запазим спокойствие и заедно предприемем необходимите мерки, за да съхраним себе си и хората около нас!“ – апелират от общинската управа в града.

Предприетите действия и промени са във връзка с регистриран към момента нов епидемичен подем на заболявания от грип и остри респираторни заболявания, включително и тежки остри респираторни инфекции, в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план, и препоръка на Националния оперативен щаб. Мерките се въвеждат с цел превенция и защита на гражданите на община Куклен, съобщават от администрацията там. „От вчера сме в пълна координация между институциите на общинско и областно ниво за въвеждане на мерките след установяването на случаи с коронавирус в страната. Категорично трябва да кажем на гражданите да бъдат спокойни, да няма паника. И най-важното да се спазват указанията на медицинските специалисти“, поясни кметът на града Мария Белчева.

Служителите, работещи пряко с граждани, ще ползват предпазни маски и ръкавици. В сградите на общината и на кметските наместничества се предприемат строги санитарно-хигиенни мерки като на всеки 1 час ще се дезинфекцират плотовете, бюрата, помощните маси, телефоните, компютърните конфигурации, химикалите за граждани, дръжките на вратите. На всеки 2 часа помещението ще се проветрява и ще се дезинфекцира пода. Детска градина „Приятели“ ще е със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Общината е закупила и предоставила на детските и училищни заведения 10 безконтактни термометъра. Въвежда се и допълнителна дезинфекция на училищата, детската градина и общинските социални центрове.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден. Препоръчва се обществените сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно. Преустановят се масовите мероприятия, включително спортни и културни, в които се събират много хора на закрито на територията на общината, в това число заниманията на клубовете за извънкласни дейности, тренировъчните занимания на всички спортни клубове на територията на общината. Спират се репетициите и груповите пътувания на всички клубове и самодейни състави, както и дейността на клубовете на пенсионера и на клуба на жената.

Фирма-превозвач, която извършва обществен превоз на пътници, е получила предписание за по-строги хигиенни мерки за допълнителна дезинфекция на превозните средства. Всички физически и юридически лица да оказват съдействие и помощ на здравните служители и на органите, свързани с дейността по овладяване на епидемиологичната обстановка, призовават от общинската администрация в Куклен.

Препоръчва се на собствениците на търговски обекти, банки и центрове за работа с клиенти да предприемат мерки за допълнителна дезинфекция на търговските обекти и да повишат хигиенните изисквания към персонала при извършване на търговия на открито. Препоръки са отправени и към собствениците хотели, места за настаняване и заведения за хранене и развлечения да предприемат мерки за допълнителна дезинфекция в обектите, да повишат хигиенните изисквания към персонала и да осигурят измиващи и дезинфекциращи препарати в санитарните възли.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес