Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Плевен ще обсъждат нова наредба за ползване на общинските жилища

07 ноември 2018, 14:31 часа
Реклама

Предложение за нова наредба за ползване под наем на общински жилищни имоти ще обсъжда местният парламент в Плевен на предстоящото си заседание. Проектът за наредбата вече е публикуван за обществено обсъждане на интернет сайта на Общинския съвет. Той е изготвен от общинските съветници Петя Василева и Йордан Грижов. 

Сега действащата наредба е от 2005 г. и променяна  многократно. Приемането на нова се налага, за да се постигне по-справедливо задоволяване на жилищните нужди на гражданите и от необходимостта младите хора да бъдат задържани в общината, твърдят вносителите.

В нормативния текст са посочени условията за продължителност на ползване на даденото под наем общинско жилище, както и условията за неговото закупуване. В проекта са изброени и 18 точки, които регламентират прекратяване на наемните правоотношения. Първата от тях е неплащане на наема или на консумативните разноски, свързани с ползване на жилището, за повече от 3 месеца.

Наемните цени на жилищата, предоставяни от ОП „Жилфонд“, не са актуализирани с нарастването на минималната работна заплата и с повишаване на средствата, необходими за поддръжка и ремонт на настоящия жилищен фонд на общината, е записано в проекта. В него е включена и базисна наемна цена за един квадратен метър жилищна площ за ползването на общинско жилище.

С приемането на новата наредба се цели по-голяма яснота, коректност, публичност и обективност при установяване на жилищни нужди на гражданите, за настаняване под наем и разпореждане с общински жилища. За намаляване на административната тежест се предвижда част от документите при кандидатстване да бъдат събирани по служебен път от общинската администрация, съобщи пресцентърът на Общинския съвет.

 

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес