Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Пазарджик се срещна с Европейската комисия в България

23 август 2024, 15:02 часа • 956 прочитания

Днес, 23 август 2024 г., в Община Пазарджик се проведе работна среща между кмета Петър Куленски, заместник-кмета Любомир Гечев и ръководителката на представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова. Основна тема на разговора бяха предизвикателствата и възможностите, свързани с проектите с европейско финансиране, по които Община Пазарджик е бенефициент.

По време на срещата бяха обсъдени някои от най-значимите проекти, по които общината вече е одобрена. Сред тях са:

  • Подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с климатици и термопомпи – проект, насочен към подобряване на енергийната ефективност и намаляване на замърсяването на въздуха.
  • Закупуване на 6 електробуса и зарядни станции за тях, което ще подобри екологичния транспорт в града и региона.
  • Подмяна на уличното осветление в 14 села на територията на Община Пазарджик, целящо намаляване на енергийните разходи и повишаване на качеството на живот в тези населени места.
  • Саниране на 13 жилищни блока и зала "Хебър", за които се очаква финансиране от Европейския съюз.
  • Саниране на домовете за стари хора в Пазарджик и с. Главиница, с цел подобряване на условията на живот на възрастните хора.

Още: Кметът на Пазарджик: Общината вече е премахнала 90 изоставени автомобила

Снимка: Община Пазарджик

Йорданка Чобанова изрази подкрепа за усилията на Община Пазарджик в реализацията на тези проекти и подчерта значимостта на активното сътрудничество между местните власти и Европейския съюз. Бяха обсъдени и бъдещите възможности, които Европа ще предоставя на общините в контекста на новия програмен период.

Кметът Петър Куленски и заместник-кметът Любомир Гечев изразиха своята благодарност за подкрепата на Европейската комисия и увериха, че Община Пазарджик ще продължи да работи усилено за подобряване на инфраструктурата и качеството на живот на своите граждани чрез успешно реализиране на европейските проекти, съобщиха от общината.

Още: Колко ще струва нов мост над река Марица в Пазарджик?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес