Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

MSG и Музикаутор: С нареждане на държавата всички хотели лицензираха използването на музика

15 октомври 2024, 17:03 часа • 282 прочитания

Всички хотели на територията на Турция вече имат лиценз за музика, след като държавата го въведе като задължителна част от категоризацията им, без която не могат да упражняват дейност. За това информира по време на посещението си в България д-р Баръш Шенсой – генерален секретар на MSG – турското дружество за колективно управление на права. Срещата се състоя вчера в офиса на сродната българска организация МУЗИКАУТОР.

Задължението хотелите и местата за настаняване да уредят авторските права за използваната музика произтича от международната правна рамка, въведена в националните законодателства. Лицензирането има икономическо измерение, тъй като музиката носи добавена стойност за бизнесите, които я инкорпорират в дейността си. За да компенсират тази добавена стойност, те трябва да заплащат възнаграждения на авторите, с което подпомагат създаването на ново творчество, а от там – и културното развитие. Дружествата за колективно управление на права като MSG и МУЗИКАУТОР опосредяват този процес, като събират приходи от лицензирането, след което ги разпределят към правоносителите – автори на музика, текст и аранжимент.

По време на срещата в МУЗИКАУТОР д-р Шенсой посочи, че със закона на хотелите в Турция е бил даден срок до 31 октомври 2023 г. да лицензират музиката, използвана от тях, за да не претърпят наказателни последствия. С този принудителен акт от страна на държавата само за няколко месеца туристическите обекти са се активизирали и са набавили необходимия музикален лиценз. Така хиляди автори, чиято музика се изпълнява публично в хотели и места за настаняване, ще могат да получат по-добри авторски възнаграждения от нейното ползване.

„Продължаваме да получаваме добри идеи и нови ефективни решения, вече приложени от нашите партньорски организации. Ще търсим тясното взаимодействие с българските институции за ревизиране на правната рамка за защита правата на правоносителите“, посочи изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Представителите на двете сродни дружества обмениха също опит по отношение на технологичния напредък, системите за обработване на плащанията от и към чужди дружества, както и очакванията си от предстоящия световен форум на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори CISAC, който ще се проведе на 28 май догодина в България и чийто домакин е МУЗИКАУТОР.

Още: МУЗИКАУТОР и ZAMP обсъдиха възможностите за подобряване на заплащането на авторския труд

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес