Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В името на брат си: Щангистът Иван Димов атакува олимпийски медал в Париж

18 юли 2024, 07:15 часа • 3950 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Най-голямата надежда на България за олимпийско злато в Париж е във вдигането на тежести - чрез суперзвездата Карлос Насар. Още двама български щангисти обаче ще представят България във френската столица - Божидар Андреев и Иван Димов. А един от тях ще има малко по-различна мотивация за олимпийски медал.

Иван Димов се цели в медал от Олимпийските игри в Париж

Животът на Иван Димов е белязан от тежък инцидент, когато е едва на 9 години. Тогава неговият брат - Илиан, претърпява тежка катастрофа. Малкият Иван вижда брат си в състояние, което остава в съзнанието му и до днес. Илиан е близо месец в кома - слагат му клапа в главата, а половината му мозък не работи.

Именно братът на Иван Димов го отвежда към вдигането на тежести. След катастрофата обаче Илиан повече не може да се подлага на подобни физически натоварвания. Именно това мотивира Иван да преследва още по-големи успехи в спорта, по който го запалва неговият брат. И е напът да сбъдне една споделена мечта в Париж.

Иван Димов

Как Иван Димов стигна до Олимпиадата в Париж

21-годишният Иван Димов ще дебютира на олимпийската сцена в категория до 61 килограма. До дебюта си той стигна и с малка доза късмет, след като на последното квалификационно състезание - Световната купа в Тайланд, успя като по чудо да запази място в топ 10 на ранглистата, въпреки жестоката конкуренция.

Още като юноша Иван Димов печели медали от европейски първенства за юноши. През 2022-ра идва и първият голям успех - става европейски шампион за мъже в Тирана. В следващите две години Димов грабва още два медала от европейски първенства - бронз в Ереван и сребро в България, където остава зад друг българин: Габриел Маринов.

Иван Димов

Димов мечтае за два олимпийски медала в кариерата си

В дебюта си на световно първенство Димов остава шести. Още през 2022-ра той се прицели в олимпийска квота за Париж, но в категория до 73 кг. Иван обаче трудно качва килограми - и в крайна сметка се спира на по-ниската олимпийска категория от 61 килограма, въпреки че има участия и в неолимпийската категория до 68 кг.

След като изпълни голямата си цел - спечелване на олимпийска квота за Париж, сега Иван Димов може да мечтае и за нещо по-голямо. "Медал, разбира се, аз имам резултатите. Най-голямото нещо, което ме притеснява, е да не се контузя", каза Димов пред БГНЕС в края на 2023-а. И добави: "Надявам се два пъти да взема медал от Олимпиада."

Дори и да не успее в дебюта си в Париж 2024, Димов със сигурност ще преследва олимпийския медал на Игрите в Лос Анджелис 2028. И определено има най-голямата мотивация да го стори - в името на своя брат.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Наръчник за Олимпийските игри - всичко, което трябва да знаете

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес