Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Усмивката на българския бокс: Станимира Петрова атакува олимпийски медал

15 юли 2024, 11:30 часа • 1386 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Усмивката на родния бокс Станимира Петрова е готова да зарадва България с олимпийски медал от Игрите в Париж 2024. Асеновградчанката ще се яви за трети пореден път на най-големия спортен форум. Тя натрупа достатъчно опит и самочувствие, за да има амбиции за сериозен успех във френската столица.

Титулуваната Стани е готова за олимпийски подвиг

Стани е световна шампионка от Джеджу 2014 и европейски първенец от континенталната надпревара през 2016 и 2018 година. Освен това Петрова два пъти триумфира на европейски игри - през 2019-а в Минск и през 2023-та в Краков. На домашната сцена може да се похвали с многократно спечелване на Купа "Странджа".

ОЩЕ: Прекрасно! Станимира Петрова спечели злато за България на Купа "Странджа"

Станимира Петрова

Станимира Петрова започва с таекуондо, но...

Впечатляващи постижения, нали?! Още по-внушителни ги прави фактът, че Станимира Петрова започва спортния си път като таекуондистка и завоюва много национални и международни титли. През 2012 година решава да се пробва на ринга. Нужно и е много малко време, за да покаже на боксовите специалисти, че е голям талант.

Липсва единствено олимпийски медал

В богата ѝ витрина липсва единствено олимпийско отличие. На Игрите в Рио 2016 и на тези в Токио 2020 нашата състезателка допусна загуби на старта. След шампионата в Япония те не скри разочарованието си и дори заяви, че приключва своята кариера. "Щастлива съм, че не съм се отказала, че реално имам още един шанс да опитам да сбъдна мечтата си да се кача на стълбичката на олимпийски игри. Тогава наистина бяха решила да се отказвам, но съм щастлива, че продължих", разказва тя в интервю за Радио Фокус.

ОЩЕ: Страхотно! Росенов грабна пета българска квота в бокса за Игрите в Париж

Станимира Петрова

Как Станимира Петрова преживя болката и реши да преследва мечтата си?

"Разговор с треньора ми Петър Лесов промени моето решение. Много мотивиращ, вдъхновяващ разговор имах и със Стефка Костадинова, тя ми повлия доста. Именно тези хора и семейството ми ме подкрепиха. Както казват: “Когато печелиш - бащи много, когато загубиш - майка една", допълва Стани, която демонстрира колко силна жена е преди малко повече от година.

Силата на българската боксьорка

Тя преживя истински кошмар в навечерието на Световното първенство в Ню Делхи, Индия. Петрова се подложи на спешна операция след няколко дни болезнени мъки заради бъбречна криза. Асеновградчанката не просто успя да се възстанови, а 3 месеца по-късно стана шампионка на Европейските игри в Полша и завоюва квота за Париж 2024. 

Този път тя казва, че олимпийският медал не е на всяка цена. Стани отива във френската столица освободена от напрежение и в пълна готовност да демонстрира класата си - вероятно за последно на голям форум. Усмихнатото момиче на българския бокс бе поставено под №1 в категория до 54 килограма на жребия за турнира в Париж и има всички качества да го завърши по същия начин - на върха, откъдето да озарява с неслизащата от лицето си лъчезарна усмивка.

Автор: Джем Юмеров

Четете завладяващи олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж 2024

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес