Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Той е явление: Лаша Талахадзе пренаписа олимпийската история на Игрите в Париж

11 август 2024, 13:09 часа • 12092 прочитания

Лаша Талахадзе пренаписа олимпийската история на Игрите в Париж! Грузинецът стана шестият състезател във вдигането на тежести, който печели три пъти титлата на най-големия спортен форум. Във френската столица в най-тежката категория - над 102 килограма, исполинът завоюва златния медал с двубой от 470 килограма.

Талахадзе се помъчи, но триумфира в Париж

30-годишният грузинец срещна сериозна конкуренция в лицето на Вараждат Лалаян и Гор Минасян, но както и в Рио де Жанейро, и в Токио завърши на първото място. След изхвърлянето, в което постигна 215 килограма, Талахадзе беше втори, на един килограм зад представляващия на Бахрейн арменец Гор Минасян, който постигна 216 килограма. Също 215 килограма записа и арменецът Лалаян.

ОЩЕ: Иван Иванов: Наричаха го Карлос Щури! Насар е по-качествен от Наим Сюлейманоглу

Лаша Талахадзе

Грузинецът ги смачка в изтласкването

В изтласкването обаче Лаша Талахадзе показа пълната си класа, като дори си позволи и да не прави трети опит. Грузинецът записа успешни вдигания на 247 и 255 килограма. Лалаян се справи само с 252 килограма, което му осигури среброто с двубой от 467 килограма, докато Минасян постигна само един успешен опит - на 245 килограма и завърши с бронзовия медал с двубой от 461 килограма.

Лаша влезе в клуба на великаните!

Преди Талахадзе по три олимпийски титли са печелили гърците Пирос Димас и Акакиос Какиасвилис, китаецът Лю Сиаоцзюн и турците Халил Мутлу и Наим Сюлейманоглу, пишат колегите от БТА.

ОЩЕ: Ясни са българските знаменосци за церемонията по закриването на Игрите в Париж

Лаша Талахадзе

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес