Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точката, която може да реши шампионата във Формула 1

24 септември 2024, 18:14 часа • 367 прочитания

"Газ до дупка" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Дария Александрова, посветена на най-бързите пилоти на планетата.

 

Точно когато всички си мислеха, че няма какво да се обърка за Макс Верстапен и Ред Бул по пътя им към четвърта поредна титла във Формула 1, внезапни технически проблеми хвърлиха съмнение върху безупречната им доминация и отвори вратата за преследвачите в шампионата. Сега всяка точка е от значение, а такъв може да се окаже и случаят тази година...

Всяка точка е от значение във Формула 1

Макс Верстапен започна сезона, както завърши предния - без да оставя шанс на конкуренцията, печелейки всяко състезание с огромна преднина. Той записа 5 победи в първите 7 състезания, но постепенно започна да се вижда спадът в работата на "биковете". Верстапен продължаваше да трупа победи и преднина в класирането, докато съотборникът му Серхио Перез не можеше да излезе дори от първия етап на квалификациите. Не след дълго проблемите на Чеко застигнаха и Макс. Нидерландецът успя да се качи на подиума само в 2 от последните 8 състезания. Междувременно Макларън постепенно се наложи като отборът с най-бърз болид.

Верстапен и Норис в оспорвана надпревара за титлата

Вдъхновен от възможността, първият пилот на Макларън Ландо Норис започна да наваксва разликата в класирането. Той изоставаше на повече от 70 точки, когато заяви, че би било глупаво да мисли за титлата. Но това вече е съвсем реалистична цел пред младия англичанин. Преднината на Верстапен постепенно се топи и по всичко изглежда, че до края на сезона, в който остават 6 състезания, двамата ще се борят за всяка една точка. Но в последния им старт една от точките бе отнета от Норис и "подарена" на Верстапен.

Макс Верстапен и Ландо Норис

Даниел Рикиардо с действие, което може да реши тазгодишния шампион

Някога бивш съотборник както на Верстапен, така и на Норис - Даниел Рикиардо бе спряган за бъдещ шампион във Формула 1. Неговата кариера обаче не се разви по очаквания начин и за голямо съжаление той може би направи последния си старт по време на Гран при на Сингапур миналата седмица. Последното му действие в спорта обаче може да бъде съдбовно в битката за титлата.

Късното рали на австралиеца по време на състезанието в Сингапур отне бонус точката за най-бърза обиколка от Ландо Норис, с което реалистично помогна на своя бивш съотборник и добър приятел Макс Верстапен. Рикиардо кара за RB, който се води за втория отбор на Ред Бул. Обиколката постави видимо емоционалния Рикиардо в центъра на вниманието преди широко очакваното решение да бъде заменен с резервния пилот на RB Лиъм Лоусън. Тя породи и полемика.

Австралиецът финишира извън топ 10, което означава, че точката не му се признава в класирането. Главният изпълнителен директор на Макларън Зак Браун не остана никак доволен и заяви, че този случай за пореден път показва, че въпросът с отборите от типа А/В и двойната собственост във Формула 1 трябва да бъде разгледан, тъй като създава възможности за манипулиране на резултатите. Отнемането на тази точка от страна на Рикиардо също означава, че Макс ще стане шампион в случай, че до края на сезон завършва на позиция след Норис.

Предстоящите състезания ще бъдат решаващи за това кой ще бъде тазгодишният шампион. Но това не е втора част на случилото се през 2021 година, когато титлата се реши в последния завой на последната обиколка в последното състезание. Битката между Верстапен и Норис е първа част на съперничествата в новата ера на Формула 1..

Автор: Дария Александрова

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес