Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След среброто на Балканиадата: Александра Начева се цели в медалите на Европейското

31 май 2024, 14:45 часа
Реклама

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.


Александра Начева ще представя България на сектора за троен скок на Европейското първенство по лека атлетика в Рим, Италия. 22-годишната ни атлетка е двукратна сребърна медалистка от eвропейските шампионати за девойки под 18 и 20 години.

Александра Начева

През 2018 година Александра Начева се окичва със златото от Световното първенство за девойки под 20 години. Тя печели с опит, който към момента е и личен резултат за нея.

Шампионката на троен скок атакува европейските медалите

Следват 6 трудни години за Начева. Тя се бори с редица контузии, претърпява серия от операции и не успява изцяло да разгърне потенциала си. Начева изпуска някои от големите шампионати, а в други случаи не се представя по убедителния начин, по който ѝ се иска.

Александра Начева

През миналата 2023 година, Александра участва на Европейското за мъже и жени в зала, където заема 16-тата позиция и не успява да продължи към финала. Летния сезон завършва на 5-тото място на Европейското за девойки под 23 години, както и записва старт за българската селекция на Европейския отборен шампионат, където постига 13.67 за 3-тото класиране - далеч от възможностите ѝ.

Подготовката на Александра Начева за Европейското в Рим

Олимпийската 2024 година започва със сезона на закрито, който Александра Начева и треньорът ѝ Стойко Цонов решават да пропуснат, за да направят по-дълга подготовката за Олимпийските игри в Париж.

От началото на летния сезон Начева взема участие на международния турнир „Пловдив“, където постига резултат от 14.01, което ѝ урежда участие на Балканиадата за мъже и жени. Целта на Балканското е една – покриване на норматива за Европейското първенство в Рим. По време на състезанието Александра Начева успява да сведе личния си рекорд до 14.23, с което си гарантира квота за Рим.

Александра Начева

Подготовката на Александра за Европейското протича по необичаен за нея начин. Пред Actualno.com тя споделя:

„Подготовката протече по-много различен начин от обичайния. Честно казано, имаше много моменти, в които се чувствах безпомощна и все едно нищо не се получаваше, и проблемите бяха много. И изведнъж всичко, през което бяхме преминали с треньора ми, даде резултат и последните няколко месеца бях в отлична форма. Имали сме подготовки, които протичат перфектно и накрая, когато трябва да влезем в състезателна форма, се вижда, че всъщност нещо не е наред, а сега стана точно обратното.“

С мисъл за Олимпиадата - Начева ще скача на Европейското

Начева заминава за Рим, устремена да участва между най-добрите на финала. 

„Отивам с нагласата най-после да вляза в битка за медал. Участвала съм на две Европейски първенства за мъже и жени на открито и две в зала, като или бях твърде малка и неопитна, или неподготвена. Сега се чувствам готова и се надявам да успея да покажа колко всъщност мога да скоча.“

Александра Начева

В Олимпийската година целите на Александра се менят след всеки един старт:

„Целите ми до края на сезона са първо да се представя добре на Eвропейския шампионат в Рим, като на него дори и да не успея да покрия норматива за олимпийските игри, ако направя хубави опити, ще получа много точки за ранглистата, чрез която също се класираме за Олимпиада. Следва участие на националния шампионат във Велико Търново, където е последният шанс да се покрият нормативи за Олимпийските игри. Така че целите са свързани с успех на Eвропейския шампионат и класиране за Oлимпийските игри, а вече, когато билетът ми за там е сигурен, целите ще се променят.“

Надпреварата в Рим за европейската титла в тройния скок при дамите ще започне с квалификации в петък на 7 юни от 12:10 часа българско време и ще завърши с финал в неделя на 9 юни от 22:21 часа.

ОЩЕ: Пътят към голямата цел: Божидар Саръбоюков атакува олимпийска квота на Европейското в Рим

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес