Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сила, страст и семейна традиция: Пътят на Йоана Георгиева към олимпийската сцена

19 юли 2024, 19:30 часа • 785 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Точно 11 години след като малката Йоана за първи път сяда в лодката, на 6 август българката ще се качи за участието си на най-голямия спортен форум. Празнуваща рожден ден на 31 юли, Йоана Георгиева си е подсигурила най-страхотния подарък - дебют на Олимпийските игри в Париж. 21-годишната състезателка ще се впусне в надпревара за престижните медали в дисциплината 500 м едноместен кану-каяк.

Гордостта на семйството: Йоана Георгиева

Йоана Георгиева

Йоана Георгиева започва да тренира на 11-годишна възраст. Вдъхновена от подвизите на майка си, която също била нацонална състезателка по кану-каяк, тя се запалва по спорта. По-късно разбира, че и баба ѝ се занимавала с каяк, а пък дядо ѝ бил кануист. Както се казва, "крушата не пада по-далеч от дървото".

11-годишното момиче влиза във водата и прави по 12 километра на ден. Още на първото ѝ състезание треньорите наблюдават и коментират нечий талант. Изненадата им после е, че това е не друг, а тяхната Йоана. Тогава нейният наставник Цветан Иванов ѝ обещава, че това е последното състезание, в което няма да е първа.

Майка ѝ Елена Петкова и до ден днешен продължава също да се състезава. На Световната купа по кану-каяк маратон през миналата година тя печели сребърен медал при ветераните 35 - 49 г. Но тя е много по-гордна от постиженията на своето момиче, което вече лети към световните върхове. Несъмнено е, че зад тези успехи стоят упоритост и труд, но и генът си казва думата.

Йоана Георгиева

Българката изпраща 2023-та година като най-успешната в спортната си кариера до момента. Тя спечели първа квота за българския кану-каяк - на 500 м едноместен каяк при жените, след като се класира втора на "Б" финала на Световното първенство в Германия през август. Месец по-рано Георгиева спечели световната титла на 200 метра едноместен каяк при девойките до 23 години на планетарния шампионат в Италия, където се окичи и със среброто на 500 м едноместен каяк. 

Гръм от ясно небе

Подготвяйки се за олимпийския си дебют, Йоана получава възможно най-лошата новина. Към края на месец юни тя разбира, че е със спрени състезателни права заради допинг проби. Причината за това, е че на 15 декември 2023 година не била открита за тест от Международната агенция за допинг контрол ИТА. От Българския олимпийски комитет (БОК) задействаха необходимите процедури, за да осигурят присъствието на Йоана Георгиева в дисциплината ѝ. И за щастие на всички от Международният олимпийски комитет (МОК) официално разрешиха участието ѝ.

Йоана Георгиева

"Чувствам се страхотно, още повече заради това, че справедливостта възтържествува. Щастлива съм, че всичко е в миналото. И гледам с всички сили само напред и нагоре. Вече психически съм много по-спокойна, много по-уверена", заяви Йоана Георгиева.

Само преди 1 ден Йоана Георгиева се класира на полуфинал на 500 м едноместен каяк при жените до 23 г. на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Тя завърши на второ място в серията си и ще се бори за влизане във финал във втората от трите полуфинални серии - в събота (20 юли). 

Автор: Дария Алекандрова

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес