Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родена да се бори: Еврошампионката Юлияна Янева мечтае за историческо злато в Париж

17 юли 2024, 07:15 часа • 2027 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Може да звучи грандоманско, но беше време да покажа коя съм. По този начин българската състезателка по борба Юлияна Янева се обърна към България и света след европейската си титла в Загреб през 2023-а. Титла, която Янева чака дълго и за която трябваше да мине през много перипетии.

Юлияна Янева атакува Олимпийските игри в Париж

Година по-късно европейската шампионка по борба е устремена към най-голямата си мечта - Олимпийските игри. По време на Игрите в Париж Янева ще навърши 26 години - и със сигурност ще иска да си направи "златен" подарък, какъвто женската ни борба все още не е получавала в своята история.

Юлияна Янева

Женската борба на България чака първото си олимпийско злато

Юлияна Янева ще атакува олимпийския връх 20 години след дебюта на българка в женската борба на олимпийски игри. Началото поставя Станка Златева, която печели всичко, но не и олимпийското злато. Златото, което убягна на два пъти на Станка, сега може да бъде уловено от друга българка.

Освен Янева, в Париж ще се състезава и Биляна Дудова (четете статия, посветена на Биляна, отново в Actualno). И двете ще искат да стигнат докрай в своите категории. За Юлияна Янева това означава олимпийската категория до 76 кг, която не е титулярната ѝ състезателна категория.

Юлияна Янева

От европейско злато на 68 кг до олимпийски дебют на 76 кг

Юлияна Янева стана европейска шампионка в кат. до 68 кг. Иначе тя има още три медала от европейски първенства в кат. до 72 кг, включително и тази година от Европейското първенство в Букурещ, където грабна бронзово отличие. На 10 май Юлияна успя да се пребори за олимпийска квота на квалификацията в Истанбул в кат. до 76 кг.

Янева ще трябва да отговори на килограмите на категорията си в оставащите дни до Олимпийските игри, защото всеки грам е от значение. Юлияна обаче е свикнала с предизвикателствата - среща множество проблеми през цялата си кариера. Нито контузиите, нито нещо друго съумява да я откаже от пътя към върха в женската борба.

"Не съм от хората, които се оплакват. Вярвам в това, че трудностите са ме изградили и са ме направили доста по-силна", каза Янева след европейската си титла през 2023-а, която бе сбъдната мечта за нея. А дали не дойде времето Юлияна да сбъдне още една, по-голяма мечта в борбата?

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Как Юлияна Янева покори европейския връх в борбата (ГАЛЕРИЯ)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес