Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рибката в морето от акули: 17-годишната Валентина Георгиева дебютира на олимпийската сцена

22 юли 2024, 19:30 часа • 4882 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Валентина Георгиева е само на 17 години, но животът вече я е подложил на толкова изпитания, че има опит като на ветеран. Българската представителка при жените в спортната гимнастика на Олимпийските игри в Париж тръгва към френската столица, след като преодоля и се възстанови от едно изключително тежко предизвикателство.

Смелото сърце на Валентина: от тежката травма до олимпийския дебют

През 2022 година Валентина взима участие на Европейското първенство в Мюнхен, където се класира шеста за финала на прескок. В първите си два опита във финала обаче претърпява контузия и не завършва състезанието. Травмата се оказва тежка - скъсани кръстни връзки на коляното и увреждане на менискус.

Валентина Георгиева

Тя се подлага на операция, като възстановяването ѝ продължава повече от година и половина, но младата ни атлетка е устремена към своите мечти и се завръща по-силна. И в началото на март месец 17-годишната ни гимнастичка постигна немислимото. Тя спечели титлата на прескок на Световната купа в Баку. Българката се представи безапелационно и успя да завърши на първото място, което ѝ осигури олимпийската квота.

През май Валентина завоюва сребърен медал на прескок на Европейското първенство в италианския град Римини. Няма и месец след това се окичи и със златото от Световната купа във Варна. Въпреки крехката си възраст Валентина вече е спечелила сърцата на цяла България и мотивирала стотици деца да се занимават със спортна гимнастика.

Несломимият дух на Валентина Георгиева

Валентина Георгиева

"Почувствах се много добре, благодаря на всички, децата бяха много радостни и щастливи. Надявам се аз да съм им пример напред, дори контузии да има не трябва да се отказват", споделя Валентина Георгиева.

А ето какво сподели младата ни шампионка пред "Dir.bg" относно предстоящата надпревара в Париж: "Чувствам се малко като рибка в море от акули. Сама сред тях, за първи път на такова ниво. Но с треньора ми го говорим постоянно. Не трябва да има напрежение, а да покажа какво мога. Нямам какво да губя. Мога само да спечеля там."

Валентина Георгиева е въплъщение на куража и несломимия дух. Само на 17, тя вече е преминала през изпитания, които биха сломили и най-силните. Но вместо да се откае, тя избира да се бори. Сега тя носи в себе си упоритостта и вдъхновението, подобаващи на олимпийците. Валентина вече е във френската столица за финалната си подготовка преди дебюта си на най-голямата сцена. Състезанията по спортна гимнастика ще се проведат в периода от 27 юли до 5 август.

Автор: Дария Алекандрова

ОЩЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес