Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътят към голямата цел: Божидар Саръбоюков атакува олимпийска квота на Европейското в Рим

30 май 2024, 10:26 часа
Реклама

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие сред най-добрите на континента на „Стадио Олимпико“. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката и целите им на първенството.

 

Божидар Саръбоюков е български атлет, участващ на скоковите дисциплини. Само на 19 години Божидар вече е постигнал редица рекорди и международни успехи. Под ръководството на треньора Димитър Карамфилов, младият ни атлет е готов да завладее и европейската сцена през идната седмица.

Божидар Саръбоюков

Роден да скача: Българският атлет Божидар Саръбоюков

Божидар започва кариерата си в леката атлетика на спринтовите дисциплини, като по-късно преминава към скоковете. След няколкогодишни опити да спечели първото място на дълъг скок, оставайки все на сантиметри от златото, през зимата на 2021 г. той печели с 6.97 при юношите под 18 години.

Но за този период основна дисциплина на Божидар е високият скок, като той съчетава двата скока. Само на 18 години преодолява летвата на 2.20. С изявите си в сектора Божидар става многократен национален и балкански шампион и си осигурява участие на Световното първенство за юноши под 20 г. в Кали, Колумбия. След забавянето с часове заради проливния дъжд в южноамериканската страна, печели второто място и се превръща в медалист от световно първенство.

Божидар Саръбоюков

След успеха си в Кали, Божидар и треньорът му се фокусират главно над скока на дължина. Няма и година след последната си изява на сектора за висок скок, Божидар вече е недостижим с метри в дългия скок в България. А и в новата му дисциплина – на троен скок.

Атлет №1 на България вече блести на световната сцена

Първата му изява сред мъжете е на Европейското първенство в Истанбул през зимата на 2023-а година. Там Божидар остава на 4 сантиметра от почетната тройка.

През лятото на 2023 година Божидар участва на Европейското първенство под 20 години и на дълъг, и на троен скок. В надпреварата за първото място на дългия скок, Божидар свежда личния си резултат до 8.22 и остава само на сантиметър от европейската титла. Той завършва състезанието с 5 опита над 8 метра! В тройния скок също се окичва със сребърния медал. Тези му резултати му предоставят шанса да се състезава на най-високо ниво. Той получава покана от световната федерация по лека атлетика да участва на Световното първенство за мъже и жени в Будапеща.

Божидар Саръбоюков

Новата година започва изпълнена с цели за Божидар. Освен националните титли, той печели бронзовия медал на Балканиадата за мъже и си осигурява участието на зимния световен шампионат. След като норматива за Европейското в Рим е покрит, целта за лятото е една – участие на Олимпийските игри в Париж. Но за да осъществи олимпийската си мечта, Божидар първо трябва да мине през сектора за дълъг скок в Рим.

Саръбоюков се чувства готов за Европейското в Рим

Ето какво каза пред Actualno.com Божидар Саръбоюков за подготовката си за Европейското първенство:

„Подготовката ми за Европейското първенство протече много добре. Направихме няколко лагера тази година, което се случва за първи път, но се чувствам наистина по-добре. Подоготовката продължава и в момента в Италия, в Риети, и се надявам да се получи по начина, по който искаме.“

Божидар Саръбоюков

Атлет №1 на България има свой начин, по който се настройва преди състезания. Той споделя:

„Все още не съм се нагласил по моя си начин, по който аз обичам. Все пак още е рано. Аз обичам да се наглася един ден преди състезанието, защото никога не знам какво ме очаква. Все пак има 10 дена, в които могат да се случат много неща, но се надявам там да се чувствам по най-добрия начин, по който аз обичам, и да се представя наистина подобаващо.“

Голямата мечта на Божидар Саръбоюков

За Божидар тепърва предстои да осъществи целите си за сезона, като той казва: „Първо целта ми беше да участвам точно на Европейското и се надявам да се представя добре. А най-голямата ми цел, която всеки мечтае за нея, е участието ми на Олимпийските игри в Париж, което засега наистина може да се сбъдне. Но има много време, надявам се на състезанията, които предстоят, да показвам пак добри резултати, за да бъде сигурно моето участие там.“

През изминалия уикенд Божидар Саръбоюков спечели сребърния медал на Балканиадата за мъже в Измир. Българинът остана само на 5 сантиметра от златото.

ОЩЕ: Устремена към европейски финал: Пламена Миткова ще скача за олимпийската мечта в Рим

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес