Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"По-добра форма не съм имал": Християн Стоянов атакува олимпийското злато в Париж

19 август 2024, 08:15 часа • 1595 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Параолимпиецът Християн Стоянов се подготвя за третото си участие на параолимпийски игри - тези в Париж, които започват на 28 август. Там атлетът на средни разстояния ще опита да надгради представянето си от Токио 2020, когато завоюва сребро. А за целта Християн успя да влезе в най-добрата си форма някога в кариерата си.

След среброто в Токио: Християн Стоянов устремен към олимпийска титла в Париж

Коронната дисциплина на Християн Стоянов е 1500 метра. Роденият в Габрово състезател е спортист №1 с увреждания на България за 2023-а, но и шампион сред атлетите без увреждания. Доказва го с множество успехи: не само с олимпийското сребро, но и с двете си световни титли при параатлетите.

Малцина са българските атлети, които могат да се конкурират с времената на Християн на 1500 метра. Личният му резултат е 3:49.44 мин. от 2022-ра година, а тази година той се доближи на 10 стотни от него, за да завоюва световно сребро. Сега Християн е уверен, че може да бяга много по-бързо от личния си резултат, готвейки се под зоркото око на своя личен треньор и национален рекордьор в дългите бягания Евгени Игнатов.

Християн Стоянов

В най-добрата си форма: Християн Стоянов готов за нов личен резултат

"Подготовката върви отлично, по-добра форма не съм имал досега. Лесно бягам резултати, които в България не срещаме на средните дистанции. Готов съм за резултат много под 3:49 мин. Дали ще стане, зависи от много неща, но е хубаво да знам, че съм подготвен! Дано да реализирам резултата, за който съм готов!", каза Стоянов пред Actualno.com.

С отличната си физическа подготовка Християн печели национални титли сред атлетите без увреждания у нас, а освен това успя да се утвърди като параатлет от световна величина. Той се състезава в категория Т46, която е за хора с ампутирана ръка под или над лакътя. В тази категория неговата най-голяма конкуренция се казва Александър Яремчук - руснак, който го победи в Токио 2020 и на Световното първенство тази година.

Попитан дали вярва, че може да се справи с руснака в Париж, Християн отговори: "Победата и загубата са почти идентични. За да победя, трябва да бъда перфектен. Вярвам, че е в способностите ми." Но и не подценява и останалите си конкуренти, тъй като в първите 4-5 места разликите са нищожни и е възможно да се случи всичко.

Християн Стоянов и Александър Яремчук

Каква е тактиката на Християн за бягането на 1500 метра в Париж?

В Токио 2020 Християн водеше бягането през почти цялото време, но в края бе атакуван от Яремчук, който грабна олимпийската титла. Сега подходът на българския атлет ще бъде по-различен: "Тактиката този път е да се съхранявам и да атакувам много рязко в края. Надявам се да бъда най-бърз от всички във финалните метри", каза Християн.

Финалът на Християн Стоянов на Параолимпийските игри в Париж е на 31-ви август от 11:58 часа българско време. Той ще тренира в родния си град Габрово до 26-ти август, а след това ще замине за френската столица, за да се адаптира към състезателните условия. Българинът очаква от Париж да е "пълен с емоция", а стадионът да е "истинска арена за битки". 

Попитан какво би го удовлетворило в Париж, Християн отговори следното пред Actualno: "Искам да бъда най-доброто себе си. Ако извоювам златото, ще се радвам. Ако пък загубя, но с личен резултат, също ще бъда щастлив. Важното е да има битка!"

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Затишие пред буря, но и брутални рекорди: "Бегачите" през юли 2024 г. (ОБЗОР)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес