Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Олимпийската легенда, която се опълчи на една от най-големите компании

29 юли 2024, 07:00 часа • 4055 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Спортът е световен феномен, а спортистите са хора, които често вдъхновяват останалите чрез своите постижения. В последните десетилетия спортистите, които се състезават на най-високо ниво, станаха бизнесмени и бизнесдами. Това се дължи на парите, които те изкарват благодарение на успехите си.

Голяма част от приходите си спортистите дължат на своите спонсори. Често това са големи световни компании, които искат да се рекламират благодарение на победите, медалите и рекордите на хората, занимаващи се със спорт. Затова и тези компании отделят милиони и милиарди от своя оборот, за да се обвържат с най-нашумелите и най-титулувани спортисти.

Спортистите често стават „заложници“ на спонсорите

Алисън Филикс

Самите спортисти пък често се превръщат в „заложници“ на своите спонсори, които им казват как да се държат, какво да обличат и всякакви други имиджови трикове, които да покажат компанията-спонсор в най-добрата възможна светлина. В противен случай мултимилионният договор отива в кофата. Затова и спортистите гледат да не ядосват своя спонсор.

В много редки случаи обаче има и спортисти, които се опълчват на своите спонсори. Такива, които са готови да се разделят с милиони, за да защитават каузата си. Именно такава е и днешната история. За една жена, олимпийска легенда, която се опълчи на световен гигант и дори го накара да промени своята политика.

Алисън Филикс е най-титулувания лекоатлет в историята на САЩ

Алисън Филикс

Алисън Филикс е една от най-известните спринтьорки в историята. Американката има във витрината си 32 медала от Олимпийски игри и Световни първенства на открито и закрито. Калифорнийката е седемкратна олимпийска и 15-кратна световна шампионка. Именно тя е най-титулувания лекоатлет в историята на Щатите. Разбира се, Филикс има договор с американския гигант за спортни стоки „Найк“, който ѝ носи огромни приходи.

„Найк“ се отнасят неуважително със спринтьорката

Алисън Филикс

В края на 2017 година договорът на Филикс с „Найк“ изтича и двете страни сядат на масата за преговори. По това време спринтьорката се готви да създаде семейство и вече е бременна с първото си дете. Легендарната лекоатлетка иска от спонсора да ѝ даде писмена гаранция, че тя няма да бъде санкционирана, ако, докато се възстановява от раждането, резултатите й са по-слаби.

Това никак не се харесва на американския спортен гигант, който ѝ предлага 70 процента по-малко пари от тези, които тя е получавала според предния си договор с концерна. Причината – тя е бременна. В крайна сметка Алисън Филикс отказва да ѝ бъдат извивани ръцете по подобен начин и напуска дългогодишния си спонсор. Тя подписа договор с компания „Атлета“ и през 2019-та обвинява публично „Найк“ в дискриминационна политика спрямо бременните атлетки и младите майки, които имат договор с компанията.

Скандалът между Филикс и „Найк“ стига до Конгреса

Алисън Филикс

В материал в „Ню Йорк Таймс“ Алисън Филикс обяснява: „Найк знае, че нямаш друг вариант и поради тази причина никога няма да проговориш срещу компанията. Аз бях един от най-известните спортисти на Найк и, ако аз не мога да получа гаранция за парите ми, докато съм бременна, кой може?“.

Публичността, която придобива скандалът между Алисън Филикс и „Найк“, се отразява зле на компанията и се стига дори до изслушване в Конгреса на САЩ. В крайна сметка от световния гигант се принуждават да променят политиката си спрямо бременните атлетки и младите майки. През август 2019-та „Найк“ обявяват, че вече ще гарантират заплатите и бонусите на своите атлетки за срок от 18 месеца около тяхната бременност.

Алисън Филикс спечели неравната битка с американския гигант

Алисън Филикс

През юни 2021-ва, две години след публичния ѝ скандал с „Найк“, Алисън Филикс решава да основе своя собствена компания за обувки - „Сеиш“. Няколко месеца по-късно, със създадените от нея шпайкове, 35-годишната американка печели последния си златен медал от олимпийски игри, когато триумфира заедно със щафетата са САЩ на 4х400 метра на Игрите в Токио.

Така завършва историята на легендарната Алисън Филикс и неравната ѝ битка с една от най-големите компании в света. Битка, която американката води не само за себе си, а и за много свои съотборнички, които са били в същата ситуация, но не са посмели да говорят.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Как България прокълна Мексико за 24 години (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес