Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Пас към миналото”: Човекът, който съсипа гордостта на Хитлер

19 август 2024, 07:00 часа • 2696 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Преди дни Олимпийските игри в Париж приключиха. Звезди от цял свят се състезаваха в различни надпревари, с идеята да донесат гордост на страната си. Игрите в Париж създадоха нови легенди (б.а. – Карлос Насар), но също така затвърдиха и статута на вече изявени атлети – (б.а .– Михаин Лопес), които са се доказали като едни от най-добрите в своя спорт.

Идеята на Олимпийското движение е, че всички хора са равни. Всички имат право да се състезават, без значение от тяхната расова, класова, религиозна или етническа принадлежност. И слава Богу! Защото Олимпийските игри в миналото не са били това, което са сега. Напротив, за някои са били средство, да демонстрират своето надмощие над останалия свят, над „низшите“.

Един човек обаче преобръща това твърдение за няколко дни. Човекът, който срива високомерието на радетеля за класово и расово разделение – Адолф Хитлер. Човекът, който обръща всичко в световната лека атлетика с главата надолу.

Джеси Оуенс е звезда от малък

Джеси Оуенс

Джеси Оуенс е роден през 1913 година в Оуквил, Алабама. Още от малък той е преследван заради едно-единствено нещо – чернокож е! Джеси обаче иска да постигне мечтата си - да стане световноизвестен лекоатлет, олимпийски шампион.

До лятото на 1936 година Джеси Оуенс е един от най-добрите лекоатлети на САЩ. Година по-рано той печели безпрецедентните 4 златни медала в рамките на само един ден. Наравно с това Оуенс чупи и четири различни световни рекорда. Всичко това му отнема общо 45 минути.

Игрите в Германия

Джеси Оуенс

През лятото на 1936-та нацистка Германия получава право да организира Олимпийски игри в Берлин. Адолф Хитлер използва форума, за да популяризира идеологията си по света. Диктаторът се надява, че страната ще демонстрира „арийската сила“ и дори забранява на хора с еврейски произход да участват на Олимпийските игри.

Джеси Оуенс вече е една от големите звезди на Щатите в леката атлетика. Спринтьорът обаче поставя под съмнение участието на САЩ на Игрите в Германия, тъй като не е съгласен европейската държава да дискриминира хора без причина. В крайна сметка се съгласява да участва на Олимпийските игри в Берлин, но очаква да се сблъска с неприязън. Вместо това привържениците го приветстват - Оуенс става любимец на феновете.

Джеси Оуенс мачка конкуренцията

Джеси Оуенс

Още в първото си участие в състезание на Олимпийските игри през 1936-та Джеси Оуенс печели златния медал на 100 метра спринт. На следващия ден печели и на дълъг скок. На третия ден Джеси Оуенс триумфира и на 200 метра спринт. Само четири дни по-късно американецът взима и последния си златен медал от Игрите в Берлин – на 4 по 100 метра щафета. По онова време да спечелиш четири златни медала от едни Олимпийски игри е голямо постижение. Нещо, което не е правено от друг.

Това не се харесва на Хитлер. Той вече е отказал да се ръкува с редица спортисти, спечелили медали. Причината е проста. Не са германци - не са „арийци“. Най-накрая обаче идва Джеси Оуенс, който мачка конкуренцията и показва на нацистка Германия и нейния лидер, че няма как да се окичи с медали точно в неговите дисциплини.

Хитлер не се ръкува с Джеси Оуенс

Джеси Оуенс

Хитлер отказва да се ръкува с него. Джеси Оуенс приема съвсем нормално случилото се и споделя, че Фюрерът му е махнал с ръка, докато е бил на почетната стълбичка. Така американецът слага прът в колелата на пропагандата на Хитлер и проваля плана на германския диктатор, както и идеята му да покаже своята мощ чрез Олимпийските игри. Спринтьорът демонстрира на цял свят, че тезата за върховенството на арийската раса не работи. Въпреки това, когато се прибира у дома, той е жертва на расизъм и сегрегация.

Джеси Оуенс не приема, че след като в Европа е имал право да отсяда във всякакви хотели, в родината му това не му е позволено в „хотелите за бели“. Легендарният спринтьор се бори с расизма в спорта и в обществото до последния си дъх. Расизмът, който го е белязал толкова тежко: „Хитлер не ме пренебрегна, президентът на САЩ го направи. Президентът дори не ми изпрати поздравителна телеграма“.

Автор: Бойко Димитров

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес