Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От тежка травма до трета Олимпиада: Габриела Петрова ще скача за финал в Париж

21 юли 2024, 07:30 часа • 2232 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Една от най-добрите атлети на България Габриела Петрова е на прага на третата олимпиада в кариерата си. Състезателката на троен скок ще участва на Олимпийските игри в Париж, като се надява, че това ще се превърне и в най-успешната олимпиада за нея. 

Габриела Петрова се надява на финал на Олимпийските игри в Париж

Целта на Габриела Петрова е да достигне до финала в тройния скок при жените. Българката, която стана европейска вицешампионка в зала през 2015-а, премина през труден път, за да се класира за Париж. И сега се надява, че ще завърши пътя си по възможно най-добрия начин. 

Габриела Петрова

"За мен това ще е трета олимпиада и искам тя да ми е най-успешната. Разбира се, искам да покажа най-доброто, на което съм способна на Олимпийските игри в Париж. Много ми се иска и на финал да се радвам. Ще направя всичко възможно", каза Габриела пред БНТ.

Тежка травма извади Габи за целия сезон 2023

Габриела Петрова пропусна целия сезон 2023 заради тежка контузия, която не ѝ позволи да тренира и да се състезава. Тя обаве успя да преодолее трудностите и се завърна с гръм и трясък в началото на 2024-а, покривайки норматив за Европейското първенство в Рим.

Габриела Петрова

Петрова се завърна със силен резултат през 2024 и напомни за най-добрите си години

Резултатът на Габи бе 14.38 метра, което бе на само 28 сантиметра от личния ѝ резултат, записан на Световното в Китай през 2015-а. Именно 2015 година бе най-успешната в кариерата на Петрова: тогава тя спечели европейското си сребро и стана четвърта в света.

Европейската шампионка за девойки има сериозен опит зад гърба си, включително на олимпийско ниво, след като скача в Рио 2016 и Токио 2020. Тя се състезава на европейски и световни първенства вече повече от десетилетие, а напрежението на големи форуми не ѝ е чуждо.

Силният резултат от началото на сезон 2024, както и шестото място в Европа през юни, дават увереност на Габи, че е близо до най-добрата си форма отпреди 9 години - и то тъкмо преди Олимпийските игри. А финал в Париж определено е цел, която е по силите на българката.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: В името на брат си: Щангистът Иван Димов атакува олимпийски медал в Париж

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес