Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От САЩ през България за Париж: Роденият за гимнастик Кевин Пенев

22 юли 2024, 21:30 часа • 2020 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

България ще има двама представители в спортната гимнастика на Олимпийските игри в Париж. Това са Кевин Пенев и Валентина Георгиева. 24-годишният ни състезател при мъжете е роден в Ню Йорк, САЩ, но през 2023-та, заедно със своя по-голям брат Еди, избра да защитава цветовете на трибагреника.

Кевин Пенев иска да осъществи не американската, а българската мечта

Кевин завоюва квота за Париж 2024 през октомври месец миналата година на Световното първенство в Антверп (Белгия). Националът се класира за финала на прескок и завърши на осмо място. Всички преди него вече си бяха осигурили виза за френската столица и така нашият състезател се класира за най-големия спортен форум.

Братя Пеневи са родени за гимнастици

Кевин и Еди Пеневи са орисани да се развиват в гимнастика. Те са синове на бившите национали Юлия Христова и Мариан Пенев. С 10 години по-големият Еди се подвизава за България в периода 2007-2011, но после преминава в тима на САЩ - до 2023-та, когато пак "се трансферира" у нас. Въпреки по-големите очаквания към него, контузия в рамото му попречи да грабне олимпийска квота.

ОЩЕ: Дебютантът, който заминава за Париж в най-добрата си форма: Марк Христов

Дните до Париж

Финансистът Кевин Пенев ще атакува финалите в Париж

Кевин пък завършва университета в Мичиган, за чийто отбор се класира на второ място на земя на престижния шампионат - Голямата десетка. Две години той е юношески национал на Щатите, преди да се зароди българската мечта у семейство Пеневи. Любопитно за Кевин е, че по образование е финансист и продължава да се развива в тази сфера в свободното си време.

Братята все пак ще са рамо до рамо на Олимпийските игри

През април месец на Световната купа от веригата "Чалъндж" в Осиек (Хърватия) националът стана шампион на халки и взе бронз на финалите на земя и на прескок, с което показа, че може да се бори с най-добрите. В Париж Кевин ще може да разчита на подкрепата на по-големия си брат:

„Това, че брат ми ще дойде в Париж ще е много добре за мен. Ще можем да говорим, ще мога да му показвам как вървят тренировките като му изпращам клипове. Това, което ме притеснява са уредите, на които ще играем. Аз тренирам на Спелд, а на Олимпиадата ще са на Джим Нова. Мъчно ми е, че с мен там няма да е моя треньор Ивайло Граховски. Аз съм свикнал с него“, разкри Кевин преди дни в интервю за БНР, а Еди допълни:

ОЩЕ: Голямата надежда на България за олимпийско злато: Карлос Насар

Дните до Париж

Целите на Кевин Пенев са финали на земя и прескок

„Той е свикнал с Ивайло. Тренира при него от малък. Все пак той ще бъде в залата. Ще дойде със семейството си. В Париж той има много приятели. По отношение на уредите – федерацията купи нов прескок, такъв като на Игрите. Сега докато е тук той ще може да тренира на него. Много сме благодарни за това“, уточни той относно разликата в уредите и заяви смело:

"Целите на Кевин са финали на земя и на прескок. Той показа, че е способен да ги направи, но това е Олимпиада. Там нещата са доста по-различни." Само след дни ще разберем дали Кевин Пенев ще осъществи своята българска мечта на Олимпийските игри в Париж 2024. Турнирът по спортна гимнастика ще се състои от 27 юли до 5 август.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Дебютиращият в Париж мултифункционален лекоатлет: Младият талант Божидар Саръбоюков

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

 

 

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес