Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпийска шампионка с шокиращи разкрития: Сексуално насилие, обиди и жестокости в руската гимнастика (ВИДЕА И СНИМКИ)

29 май 2024, 19:19 часа
Реклама

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Рио де Жанейро 2016 г. Маргарита Мамун* даде откровено интервю, в което разкрива ужасяващи подробности от живота на гимнастичките в Русия. Мамун споделя за травмиращи преживявания, свързани не само с легендарната треньорка на националния отбор на Русия Ирина Винер**, но и потулена история със сексуално насилие от страна на треньор към 7-8 годишни гимнастички.

Реклама

Още: Ирина Винер за Париж 2024: Няма да участваме без знамето и химна на Русия

Участието на Русия в Олимпиадата 

Въпросът за участието на руските спортисти в Олимпиадата е ключова тема през последните месеци. Главните глашатаи на Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за систематичното отвличане на деца от Украйна) застъпват тезата, че е недостойно участието на руски спортисти без флаг и химн, въпреки че това вече се е случвало. 

Маргарита Мамун, която изненадващо грабна олимпийската титла през 2016 година, коментира казуса така:

"Спортистите имат един живот, една кариера и една възможност. И аз имах една възможност да участвам в Олимпиада. Често чувам "ще проведем Игри на дружбата и ще заменим Олимпиадата" и ми става неприятно, защото по този начин се обезценяват Олимпийските игри. Провеждайте си игри на дружбата, добре, браво, юнаци, но не трябва да казвате, че те ще заменят Олимпиадата. Това не е така."

Маргарита Мамун. Снимка: Getty images

Същото мнение споделя и треньорката на Мамун Амина Зарипова. Според нея не е трябвало да се отказва участие в Олимпиадата и няма състезание, което да я замени, тъй като тя е основната цел в живота на професионалните спортисти. 

Още: Германската полиция претърсва 3 имота на един от любимите олигарси на Путин

Игнорирано сексуално насилие

Една от най-шокиращите истории, които споделя Мамун в интервюто, е за преживяно сексуално насилие. Гимнастичката разказва за треньор, който се е ползвал с доверието на треньорите и родителите, тъй като не е имал деца. Тя не уточнява името му, но споделя, че вече не е сред живите и вероятно затова си позволява да разкаже за случая. 

"Имаше седене на коленете му, някакво докосване, уж масаж на краката, когато осъзнаваш, че ръцете му са много по-високо, отколкото трябва... В такива моменти бях парализирана, не можех да разбера напълно какво се случва. За щастие в моя случай не се стигна до най-лошото", споделя Маргарита Мамун и намеква, че други момичета вероятно са пострадали повече от нея. 

Още: Сардиния си иска най-големия руски олигарх - причината е тривиална*

"Обичайната" жестокост

Освен с олимпийската си титла и прекрасна игра Маргарита Мамун стана популярна и като главното лице във филма "Извън предела" на полската режисьорка Марта Прус. Тя наблюдава тренировките на Мамун в продължение на години и записва 200 часа. Филмът е изключително въздействащ и показва сцени на откровено жестоко поведение от страна на треньорите на Мамун към нея. В един от кадрите е записан момент, в който Ирина Винер се обръща към Олимпийската шампионка и ѝ казва: "Ти си абсолютно ла.но."

На въпрос дали тези методи са се отразили на психиката ѝ, Мамун отговаря: "Ако ти кажа, че до миналата година все още сънувах Винер.." Според нея е могло да се мине и без обиди и крясъци. "Сега съм майка и разбирам, че ако повиша тон това е само мой проблем", казва Мамун.

Витя Кравченко се обръща и към малки деца в тренировъчната зала с въпроса дали са били обиждани и много от тях отговарят положително. 

Още: ЕС може да вдигне санкциите на един от любимите олигарси на Путин

Маргарита Мамун. Снимка: Getty images

Смелост

Маргарита Мамун е една от проявилите смелост да говорят и обсъдят публично проблемите, свързани с руския спорт след началото на войната в Украйна. Допреди две години тя е била водеща в "Первый канал", но е отстранена. В отговор на въпрос дали това е случайно Мамун се усмихва.

Още: Треньорката на любовницата на Путин се развежда - така ли се крият пари от западни санкции?

В началото на интервюто Витя Кравченко пита Мамун дали разбира, че в настоящата ситуация в Русия разговорът между тях може да има последици, на което гимнастичката отговаря, че винаги е имала желание да окаже помощ и това е причината, поради която се е съгласила да говори.

За условията на тренировки и изпитанията, на които се подлагат руските състезатели, по-рано откровено разказа и друга олимпийска шампионка по художествена гимнастика Евгения Канаева.

Още: Яхтата на Усманов или как в Германия издирват луксозните имоти на руските олигарси

*Коя е Маргарита Мамун

Маргарита Мамун е родена на 1 ноември 1995 г. в Москва. Нейната майка е рускиня, а баща ѝ е бенгалец. Маргарита има седем медала от Световни първенства и до Олимпиадата в Рио де Жанейро е втората гимнастичка в националния отбор на Русия след лидерката Яна Кудрявцева, сочена за фаворит за олимпийската титла.  

**Коя е Ирина Винер

Ирина Винер е президент на руската федерация по художествена гимнастика, от 2001 година отговаря за националния отбор. Нейни възпитанички са олимпийските шампионки Алина Кабаева, Евгения Канаева и Маргарита Мамун. Известна е със строгите си методи и спорни практики при тренирането на гимнастичките.

Съпруг на Винер е Алишер Усманов, шести по богатство в Русия. Усманов е под санкциите на САЩ, Великобритания и ЕС. Той е собственик на "Металоинвест" и "Мегафон". Богатството му намаля от 21,6 милиарда долара на 18,9 милиарда долара след налагането на санкциите. Яхтата му Dilbar на стойност 600 млн. долара бе конфискувана от властите в Хамбург. Остров Ман отмени регистрацията на самолета на Усманов Airbus A340-300 на стойност 350 млн. долара. Самолетът има собствено име "Бурхан". Алишер Усманов има дялове в "Металоинвест", "Мегафон" и "AliExpress Russia". Forbes оценява състоянието му на 11,5 млрд. долара. 

Още: Германия отне яхта за 600 000 000 долара на руски милиардер, САЩ подгониха руските олигарси

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес