Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е ясно дали в пробата на Габриела Петрова има завишено ниво на мелдоний

28 март 2016, 12:49 часа • 5114 прочитания

През 2015 година употребявах медикамент, който съдържа мелдоний. Знаех, че мелдоният ще бъде забранен и преустанових приема на веществото през септември миналата година. Това заяви спортист номер 1 на България Габриела Петрова по повод новината от снощи, че е хваната с допинга на Мария Шарапова.

Не съм дошла да се оправдавам за нещо. Не съм нарушила по никакъв начин антидопинговите правила и не съм опетнила умишлено честта на България, добави Петрова. Тя уточни, че състезателните ѝ права не са спрени – поискаха ми обяснение, засега е това, стана ясно от думите ѝ. Предоставила съм обяснение, чакаме становището на WADA и на ИААФ, подчерта лекоатлетката ни. На въпрос защо е ползвала мелдоний, за колко време и кой ѝ го е препоръчала, Петрова първо отговори, че го е ползвала за три седмици, препоръчан е от лекаря на националния отбор по лека атлетика. Веднага след това последва поправка – намерих го сама, каза тя, а екипът ѝ добави, че не е имало нужда да има препоръка от когото и да било. Препаратът е използван за възстановяване след тежки тренировки.

ПЪЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ГАБИ ПЕТРОВА

Треньорът на лекоатлетката Атанас Атанасов беше категоричен, че няма друго обяснение за положителната проба, освен прекомерно дълъг период на изчистване от организма. Той каза и, че възпитаничката му е щяла да стане световна шампионка в Портланд (бел. ред. – на първенството в зала). Трябва да съм най-лудият човек на света, за да я стимулирам така, заяви треньорът. И добави, че има много по-мощни вещества от мелдония. Мелдоният не сме го взимали, защото Габи е болна, каза още Атанасов, тъй като веществото се използва при исхемична болест.

ПЪЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ТРЕНЬОРА

Мениджърът на Габриела Петрова – Веница Атанасова, уточни, че няма официална информация каква е концентрацията на мелдония в пробата на атлетката. Не може още да се каже дали е над нормата или не е, подчерта Атанасова, визирайки публикация във в. "Сега" за завишено количество на мелдоний в организма на Петрова. Не използваме за извинение последната информация, че мелдоният може да остане в организма месеци наред, изрично уточни Атанасова.

Още за случая четете в Sportlive.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес