Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На фона на скандала: Цанко Цанков с "пореден" световен рекорд!

20 септември 2024, 09:20 часа • 533 прочитания

Българският плувец в открити води Цанко Цанков постави световен рекорд по плуване на дистанцията от 120 километра по река Дунав, без да спира! Родният състезател стартира в 12:00 часа на 19 септември, четвъртък, и завърши малко след 6:00 сутринта на следващата сутрин, 20 септември. С начална точка село Ясен той финишира на кораба "Радецки" в Козлодуй след 18:01:39 часа.

Цанко Цанков отново с рекорд в Дунав! 

Преди по-малко от 2 седмици Цанко Цанков отново плува в река Дунав, в опит да направи рекорд на 100 километра. Тогава той заяви, че е преминал 108,250 км от видинското село Кошава до Козлодуй за 18:12:32 часа без да спре или да докосва твърди предмети, което според него се равнява на световен рекорд. 

Няколко дни по-късно се оказа, че постижението, с което Цанков претендира, е на румънски плувец и е на 120 километра, и че данните от плуването на българина са манипулирани. На база на тези твърдения Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) отказа да ратифицира постижението му, което предизвика българина отново да влезе в Дунав.

Цанко Цанков

Резултатът на Цанков няма да бъде признат

Освен това от WOWSA отнеха всичките му рекорди. 37-годишният българин е многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив, а именно – Бургаския. Те също обявиха решението си да не признаят нито един от следващите му резултати, независимо от условията, в които са постигнати, което пряко засяга днешното му постижение.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО СЛУЧАЯ: Скандал с рекордьора в открити води Цанко Цанков: Отнеха всичките му рекорди!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес