Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макларън и Ред Бул се карат, Ферари печели? Интригата във Формула 1 се завърза

26 октомври 2024, 18:29 часа • 496 прочитания

Сезонът във Формула 1 започна, както завърши предният. Макс Верстапен и Ред Бул продължиха доминацията си от миналата година и стартираха кампанията ударно, печелейки 7 от първите 10 надпревари. Но с напредването на сезона "биковете" претърпяха известен спад в работата си и оттогава събитията на пистата се промениха коренно. 

6 състезания преди края: Във Формула 1 става все по-интересно

От срива в Ред Бул най-много се възползваха от Макларън, които бележат най-силния си сезон от десетилетия. Окрилен от възможността, Ландо Норис дори започна да мисли за титлата при пилотите, след като записа първата си победа в кариерата, а после и втората, и третата. И докато битката за титлата при пилотите привлече вниманието на феновете по целия свят, тази при конструкторите изглеждаше решена... но това не беше съвсем така.

Битката за титлата при конструкторите се нажежава

Макларън изоставаше на 115 точки в отборната надпревара през май месец, но през септември изпревари "биковете" и оттогава заема първата позиция. Двамата пилоти на британския тим често окупират предните позиции, което трупа преднина пред Ред Бул, чиито точки на практика зависят само и единствено от Макс Верстапен. И докато трикратният световен шампион прави всичко по силите си да прибави четвърта корона в колекцията си, титлата при конструкторите логично остана на заден план в австрийския тим.

Макс Верстапен и Ландо Норис

А последното състезание в САЩ потвърди, че във Формула 1 нищо не е сигурно. Верстапен успя да увеличи преднината си пред Норис на 57 точки, но междувременно класирането при конструкторите претърпя сериозни промени. А това се дължи на отличната работа на Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, които изстреляха Ферари до първите две позиции в Тексас. По този начин "Скудерия" е на 8 точки от второто място на Ред Бул (496) и на 48 от лидера Макларън (544)... и логично започнаха да мислят за титлата.

Има ли Ферари реален шанс?

Ферари - тимът с най-много отборни отличия определено вече е в борбата за първото място, но не може да се каже, че е фаворит. Дали е възможно Ферари да спечели титлата? Определено. Дали ще се случи обаче? Изглежда малко вероятно с оглед на амбициите на съперниците им, които трябва да допуснат сериозни грешки, които да облагодетелстват Ферари. Да не забравяме и някои банални случки през последните години, които не трябва да изключваме, когато става дума за "Скудерията". Но, реалистично погледнато, второто място изглежда тяхно... с реален шанс за първото.

Автор: Дария Александрова

ОЩЕ: Моментът, който промени битката за титлата във Формула 1: Защо Норис беше наказан, а Верстапен не?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес