Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Киров: Младежкият олимпийски шампион се цели в медал от Игрите в Париж

23 юли 2024, 15:30 часа • 746 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Българският състезател по спортна стрелба Кирил Киров е готов да се докаже на световната сцена и да се бори за медал от Олимпийските игри в Париж, които започват в края на седмицата. 24-годишният пловдивчанин има опит на форум от подобен ранг, тъй като вече е печелил златото, но на Младежките игри през 2018-та.

Кирил Киров вече е олимпийски шампион

Кирил Киров е роден на 19 февруари 2000-та в Пловдив. Той започва да тренира спортна стрелба в АСК „Тракия“, когато е на 13 години. През 2018-та българинът постига сериозен успех, след като става шампион на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Той триумфира на 10 метра пистолет при смесените отбори заедно с германката Ванеса Зеегер.

Кирил Киров Спортна стрелба

Пловдивчанинът следва дентална медицина

В момента Кирил Киров следва дентална медицина в Медицинския университет в родния Пловдив, където е пети курс. Той съчетава ученето с тренировките и участието на различни състезания. През 2022-ра стрелецът ни печели сребърен медал от Европейското първенство на 10 метра пистолет в смесените отбори заедно с Антоанета Костадинова.

Киров взе бронз на последното Световно първенство

Шест години след триумфа си на Младежките игри родният състезател е готов да опита да спечели златото и на Олимпийските игри в Париж. Българинът взе квота за най-големия спортен форум, след като завоюва бронзов медал на Световното първенство в Баку. За момента именно това е и най-големият му триумф при мъжете.

Олимпийски игри в Париж 2024

„Цели се в перфектното, за да постигнеш максималното“

Самият Киров пък призна преди време пред БНТ, че за него спортната стрелба е хоби, но това не означава, че не се отнася с голяма отговорност към спорта. Мотото на българинът пък е: „Цели се в перфектното, за да постигнеш максималното“. Предстои да видим дали Кирил Киров ще успее да спечели златния медал в Париж.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Иранската бунтарка, която мечтае за българския химн в Париж: Кимия Ализаде

ВИЖТЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес