Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жадна за още успехи: Мирела Демирева в битка за медалите на Европейското в Рим

07 юни 2024, 15:55 часа
Реклама

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.


Мирела Демирева е българска състезателка в дисциплината висок скок. 34-годишната ни атлетка има сериозни постижения на името си като сребърен медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016, 2 сребърни отличия от европейско първенство, 3 класирания в топ 8 на световни шампионати, 7 национални титли, 5 златни медала от балкански първенства и триумф в Диамантената лига. Личният рекорд на Демирева е от 2018 година, когато достига границата от 2.00 метра на два пъти през юни при участие на Диамантената лига в Стокхолм и през август на Европейското първенство в Берлин.

Мирела Демирева

След почти 2 години отсъствие заради контузия Мирела се завръща с победа в началото на олимпийската 2024 година. Тя стартира сезона на 7 януари с участие на турнира в Херцеброк-Клархолц, Германия, където завършва с 1.92. В края на месеца отново на немска територия Мирела скача 1.93 - резултат, с който си осигурява участие на Европейското първенство в Рим през лятото. Зимата Демирева се окичва и с втората си балканска титла на закрито, когато скача 1.89 за победата в Истанбул.

Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева на сектора за висок скок в Рим

Най-добрата ни атлетка над летвата заминава за Рим за 5-тото си участие на европейско първенство на открито. Българката триумфира два пъти през лятото на 2016 г. в Амстердам и на Берлин 2018, на които завършва на 2-рата позиция със съответно 1.96 и 2.00. На последното си участие в Мюнхен през 2022 година завършва на 9-тата позиция с 1.86.

Мирела Демирева

В подготовката си за Европейското първенство в Рим Демирева записва четири старта в рамките на по-малко от месец. На първото си участие стига до победата на турнира в Есен, където постига 1.92 - само на сантиметър от най-добрия ѝ резултат за сезона от февруари. Следва участие на мемориала в Полша, където скача 1.88 за 3-тото място. Мирела участва и на Балканиадата за мъже и жени в Турция, където достига до сребърния медал с 1.86. Само 5 дни преди началото на еврошампионата българката е в Стокхолм за старта си на Диамантената лига, където се класира на престижното 6-то място с резултат от 1.90. 

Мирела Демирева ще представя България на Европейското първенство в Рим

Главната цел пред атлетката ни този сезон е класиране на Олимпийските игри в Париж. Това ще бъде нейно трето участие. В Токио 2020 Демирева стига до финал, но остава на 12-тата позиция, като не успява да защити медала си от предната Олимиада в Бразилия 2016, когато се качва на второто място с 1.97. Тя пропуска предния формат в Лондон 2012, тъй като успява да покрие норматив след срока за определяне на квотите.

Мирела Демирева

Но пътят към олимпийското участие минава през надпреварата на висок скок на Европейското първенство в Рим. Битката при дамите ще започне с квалификации в петък на 7 юни от 21:30 часа българско време и ще завърши с финал в неделя на 9 юни от 21:28 часа. Квалификационната норма в Рим е 1.92

ОЩЕ: Вицешампионът при юношите Димитър Ташев с първи голям дебют при мъжете

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес