Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хавиер Ибанес: Кубинецът, който мечтае за олимпийска титла с България

16 юли 2024, 07:15 часа • 2582 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Преди 10 години България остава разочарована на домашното Световно младежко първенство по бокс, след като българският състезател Душко Благовестов пада в оспорвана битка с кубинец на 1/2-финалите. Същият този кубинец стига до световната титла в София и е избран за най-добър боксьор на първенството.

От Куба до България: Боксьорът Хавиер Ибанес

Името на този кубинец е Хавиер Ибанес Диас - боксьорът, който днес мечтае за олимпийска титла с България. Преди пет години роденият в Куба състезател взе решението да се боксира за страната, в която стана световен шампион за младежи. А след броени дни ще опита да спечели олимпийско злато на Игрите в Париж.

Олимпийски и световен шампион за младежи

Освен световен шампион за младежи, Ибанес е и златен медалист от младежка олимпиада. Неговата мечта обаче е да покори олимпийския връх в Париж - и то под флага на България. Кубинецът чувства страната ни като своя родина и дори учи българския химн, за да га запее на най-високото стъпало на стълбичката на Олимпиадата.

Хавиер Ибанес

Пътят от Куба до България

Като малък минава през карате, футбол и бейзбол. Съдбата обаче бързо го отвежда към спорта, в който Куба има големи традиции - бокса. Едва на 19 години решава да спре с бокса. Причината: влиза в мъжкия национален отбор на Куба, където вижда неща, които му остават неприятен привкус.

По-късно Ибанес получава предложение да се боксира за Турция, но среща разминавания в обещаните му условия. Така идва и решението да премине в България - родина, която към днешна дата чувства като своя. Макар и да изпитва трудности в научаването на българския език, Ибанес вече има добра среда в България. И това си личи от резултатите му.

Хавиер Ибанес Диас

Титла от Европейските игри и олимпийска квота за България

През миналото лято Хавиер Ибанес донесе злато на България от Европейските игри в Полша, с което си осигури и олимпийска квота. Оттогава голямата цел е само една: спечелване на олимпийско злато в Париж. Но по пътя към голямата цел Ибанес реши да направи и първата си стъпка в професионалния бокс.

Дебют на професионалния ринг

В началото на месец май Ибанес дебютира на професионалния ринг с победа над испанеца Хосе Килес, с което спечели и пояса на Международната боксова асоциация в категория "перо". Килес бе съперникът на Ибанес на финала на Европейските игри в Полша. А двамата отново може да се срещнат и в Париж.

Целта пред Хавиер Ибанес - злато в Париж

"Бил съм олимпийски шампион при младежите, а сега е време да стана и при мъжете. Целта ми е да спечеля златен медал на Олимпиадата в Париж", казва Хавиер Ибанес. И изглежда, че има нужните качества, за да изпълни голямата си цел.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Между ММА и татуировките: Върколака скача на "трамплина" към UFC (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес