Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едва на 17, а вече с три олимпийски титли: Китайката, чиято мотивация е болната ѝ майка

06 август 2024, 18:05 часа • 2225 прочитания

Младата сензация на Китай Цюан Хунчан спечели третата си олимпийска титла в скоковете във вода. На едва 17-годишна възраст Хунчан доказа, че доминира в спорта, спечелвайки скоковете от 10-метрова кула за жени на Олимпийските игри в Париж.

На 17 години: Цюан Хунчан завоюва третата си олимпийска титла

Хунчан даде заявка за олимпийската титла още в първия си скок, като го изпълни с прецизност 3.5 предни салта от 10-метровата кула и получи перфектните 10 точки от всеки от седемте съдии. Тя поведе със сбор от 90 точки и не изпусна водачеството и до последния пети скок.

Цюан Хунчан

Китайските тинейджърки, които правят фурор в скоковете във вода

Цюан Хунчан, който е шесткратна световна шампионка, завърши с актив от 425.60 точки. Втора финишира нейната партньорка в синхронните скокове Юйси Чън с 420.70 точки. Двете тинейджърки имат общо пет олимпийски и 11 световни титли, като никога не са били побеждавани от други състезателки в индивидуалната надпревара.

Цюан Хунчан, която печели медали, за да помага на болната ѝ майка

Това бе второ индивидуално олимпийско злато и общо трето, тъй като има и отборна олимпийска титла в колекцията си. Първата олимпийска титла на Хунчан дойде още на 14-годишна възраст - по време на Игрите в Токио, когато стана ясно, че нейната основна мотивация е да избави майка си от смъртта.

Цюан Хунчан

Олимпийско злато на 14 и нова китайска дума за перфекционизма на Цюан

Със средствата от олимпийската си титла в Токио Хунчан помогна за плащането на лечението на нейната майка, която претърпява катастрофа преди години. Това бе и една от най-трогателните истории от Токио 2020, тъй като тогава Хунчан бе едва на 14 години, но мислите ѝ бяха насочени към това как да помогне на своята майка.

Около Цюан Хунчан има и още една любопитна история: тя е толкова перфектна, че в Китай създават нова дума, с която да описват невероятните ѝ постижения. Думата е "水花消失术", произнася се "shui hua xiao shi shu", което буквално означава "техника за изчезване на водните пръски", отразявайки способността ѝ да посреща водата с такава прецизност, че се образуват само малки вълнички.

Повече за историята на Цюан Хунчан може да прочетете в завладяващата статия на Sportlive.bg!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес