Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деси Стоянова изпусна на косъм преследването, триумф за Словакия в женския спринт

09 февруари 2014, 17:40 часа • 16986 прочитания

Българката Десислава Стоянова направи много добър дебют на олимпийските игри и остана буквално на косъм от участие в преследването при жените във вторник, от 17:00 часа българско време. Деси направи по една грешка на легнал и прав и завърши на 61-во място, на 2:41,3 минути след победителката Анастасия Кузмина.

Състезанието се оказа радост и мъка за домакините, като тяхната звезда Анастасия Кузмина дублира успеха си отпреди четири години във Ванкувър, ставайки първата жена с такъв успех в дисциплината. Кузмина обаче взе медала под знамето на Словакия - натурализираната словачка беше безгрешна в стрелбата, което ѝ позволи да изтръгне победата за новата си родина. Радост за домакините все пак имаше, след като Олга Вилюхина спечели среброто, изпреварвайки с 1,8 секунди ветеранката от Украйна Валя Семеренко. Двете се класираха съответно на 19,9 секунди и на 21,7 секунди от шампионката Кузмина.

Големите фаворитки Тора Бергер и Дария Домрачова започнаха с по една грешка на легнал, но на прав и двете нанизаха пет от пет. И когато се очакваше Бергер да вземе аванс с бягане, норвежката се огъна и завърши втора след седемнадесет финиширали до този момент биатлонистки, на 3,9 секунди зад Анаис Бесконд от Франция, която също беше с една грешка. Домрачова също не можа да се справи с французойката, оставайки на 1,9 секунди зад Бесконд, но пред Бергер. В крайна сметка и Домрачова, и Бергер останаха извън подиума – едва на девето и десето място съответно.

За домакините много неприятен ден преживя Екатерина Шумилова. Тя направи две грешки на прав, след като беше безгрешна на легнал, а след това падна на единия завой, счупи пушката си и окончателно загуби шансове за нещо по-значимо. Всъщност точно Шумилова затвори шестдесетицата, изпреварвайки с 9,7 секунди нашата Деси Стоянова.

Във Ванкувър в дисциплината спечели пак Кузмина, втора беше великата Магдалена Нойнер, а трета – Мари Дорен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес