Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дебютантът, който заминава за Париж в най-добрата си форма: Марк Христов

19 юли 2024, 11:32 часа • 2104 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Марк Христов е един от най-перспективните български джудисти. През 2022-ра той постигна най-големия си успех в кариерата досега, като стана европейски първенец до 23 г. и спечели бронз на шампионата на Стария континент за мъже в София. Със заявка, че се намира в най-добрата си форма, нашият състезател ще направи своя олимпийски дебют на Игрите в Париж.

Младата надежда на българското джудо Марк Христов ще дебютира на Игрите в Париж 2024

Марк Христов е роден на 4 април 2000 г. в София. Състезава се за столичния клуб "Локомотив". Шест години тренира гимнастика, минава също през футбола и кайтсърфа, но Фортуна му е отредила да блести в друг спорт. Неговият талант си проличава още през 2017 година, когато на Световното първенство за кадети в Чили завоюва среброто в категория до 66 кг. Следва злато от Европейска купа 2019 в Сараево за младежи до 73 кг.

ОЩЕ: 7 дни до Париж 2024: С какви амбиции тръгва България към Олимпийските игри?

Най-големите постижения на Марк

Две години по-късно вече се съревновава достойно при мъжете. На Гран при в Загреб грабва бронзовото отличие, а 2022-ра се оказва най-силната му до момента с трето място на Европейското за мъже и титла на континенталната надпревара до 23 години. През 2023 година във витрината си Христов добавя бронзов медал от Големия шлем в Тел Авив.

Марк Христов

Марк Христов заминава за Париж в най-добрата си форма

24-годишният джудист и по-опитният Ивайло Иванов ще представят България в Париж 2024. „Подготовката за олимпиада е цял живот. Последните две години бяха по-целенасочени заради класирането. След квотата следващата цел е олимпиадата. Годината сякаш беше режисирана. В момента се чувствам в най-добрата форма в живота ми“, казва Марк Христов за Спортната джунгла.

ОЩЕ: Дните до Париж 2024: Олимпийският карък на българското джудо

Заради контузия преживява известни перипетии и трябва да разчита на друг, за да си осигури виза за френската столица. "Отказвах да повярвам, че няма да взема медал от голям турнир, но се случи. Не е приятно да разчитам на някой да падне, за да се класирам. Случайни неща няма. Все пак успях да направя няколко хубави класирания и ще участвам на форума по моя заслуга. Бях контузен, отне ми време да се възстановя, но все пак успях да направя пето и седмо място. Тези постижения не са задоволяващи за мен“, допълва той преди Спортна джунгла.

Не съм фаворит на хартия, но...

„Виждали сме всичко на олимпиада. На мен ще ми трябват 4-5 победи за медал. Мисля, че съм готов. Познавам всички съперници. Никой от тях не би искал да се падне с мен. Не съм фаворит на хартия, но хората около мен знаят, че съм опасен", завършва Марк Христов. 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Голямата надежда на България за олимпийско злато: Карлос Насар

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес