Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българката, която ще излезе "с рогата напред" на олимпийския тепих в Париж

16 юли 2024, 19:30 часа • 2464 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

 

В необятния свят на борбата, където всяка схватка е битка за чест и слава, една българска състезателка изгрява като звезда на спортния небосклон - Биляна Дудова. Със златни меали от европейски и световни първенства в различни категории, тя не просто защитава честта на България, а е готова да излезе на най-голямата сцена, за да развее трибагреника на върха на Олимпийските игри в Париж. Във френската столица Дудова ще се състезава в категория до 62 кг.

Биляна Дудова - родена за тепиха

Биляна Дудова

Минала през различни спортове като лека атлетика, плуване, хандбал и карате, буйната от малка Биляна намира своето място в залата на "Левски". Тя започва да тренира с момчетата, измежду които и бъдещият световен вицешампион Кирил Милов. Състезателният ѝ дебют обаче съвсем не отговаря на очакванията ѝ, като тя завършва трета от три участнички. Тази загуба поражда това желание за победа в младата Биляна, което ще я води години напред на най-големите спортни сцени.

"Излизаш на тепиха, както се казва с рогата напред, атакуваш, мачкаш, бориш се със сетни сили, даваш всичко от себе си. Защото не е важно само да излезеш, а да излезеш и да победиш!" Така Дудова се влюбва в този спорт. А невероятният ѝ хъс и жажда за победа я изстрелват на върховете в борбата. 

Нищо не се случва случайно при Биляна Дудова

Тя печели 4 европейски титли в 3 различни категории в рамките на 5 години, а през 2021 г. покорява и световният връх. На планетарния шампионат в Осло българката печели и четирите си двубоя. Още в първата среща тя показва за какво е отишла и елиминира литовската си съперничка с технически туш за 43 секунди. На финала се изправя срещу японката Акие Ханай, като разваля сметките на азиатките и ги оставя с 4, вместо с 5 златни отличия.

Биляна Дудова

Именно в Норвегия, където завоюва световната титла, започва нейният път в голямата борба. Тя пристига в скандинавската страна, малко след като е започнала да тренира и прави първите си стъпки в спорта там.

Въпреки някои големи постижения Дудова показа известен спад във формата си през последните години. Тя отпадаше в най-важните турнири и не можеше да се доближи до успехите, които имаше в началото на своята кариера.

"Напоследък ми се натрупаха много загуби. Отразяваха ми се зле. Имало е причина. Не ми е било ден. Тренирала съм, за да бъда в максимално добра форма", сподели Дудова. "Смених и треньора. Доста беше труден този период през последните 2-3 години. Исках да постигам резултати, но загубите ми бяха на косъм. С една, с две точки. Допусках грешки. Надявам се вече да съм счупила този карък. Исках да показвам на тепиха много повече. Но вече знам, че трябва да разчитам на най-силните ми оръжия."

Пътят към Олимпийските игри 2024

Биляна Дудова

По пътя си към Париж Биляна Дудова загърби лошите представяния и спечели с 3:0 срещу представителката на Франция Амелин Дуаре на квалификационния турнир в Баку, като така подсигури първата олимпийска квота за женския ни национален отбор по борба. Тя успя да спечели двата си мача без да даде точка на своите съпернички.

"Щастлива съм, че спечелих квота за Париж. Олимпийската квота беше най-голямата ми цел в последните години", бе първият коментар на Биляна след постижението. "След толкова много труд на световното, визата ми се изплъзна под носа. Това чувство не може да се сравни с нищо друго, с нито един друг медал или състезание. Честита квота за България!"

"Най-голямата ми цел е олимпийското злато"

След като голямата цел в последните години е изпълнена, идва време за голямата мечта, а именно олимпийското злато. "Ще дам най-доброто. Конкуренцията в моята категория е много силна, но аз вярвам, че мога да спечеля. Познавам съперничките си. По време на тренировките ще се подготвим за тях. Не ме е страх от нито един противник. Вярвам, че с добра тактика мога да спечеля срещу всеки." 

Биляна Дудова

Преследването на голямата мечта ще започне след по-малко от месец. Състезанията по борба в Париж са планирани да се проведат в периода 5 - 11 август в Grand Palais Éphémère в Марсово поле. Очаква се 288 борци да се състезават в осемнадесет различни категории. Мъжете ще се борят помежду си в свободния и гръко-римския стил, докато жените ще участват само в свободната борба, като ще бъдат раздадени осемнадесет златни медала.

Автор: Дария Александрова

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес