Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в Ловеч вече има две сдружения за програмата за саниране

17 февруари 2015, 11:22 часа • 21487 прочитания

През изминалата седмица в Ловеч бяха учредени първите две сдружения на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост, създадени във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Първото сдружение носи името "Ловеч – ул. "Осъмска" 40 – бл. 271" и заедно с помощта на работната група от общинската администрация официално подаде документи за вписване в Публичния регистър на сдруженията на собствениците. Второто сдружение "Ловеч – ж. к. "Здравец" – бл. 217" също получи своето удостоверение за регистрация. По този начин те могат да бъдат включени в системата БУЛСТАТ от Агенцията по вписванията и да кандидатстват за участие в програмата.

Следващият етап от процеса на кандидатстване е подаване на заявление за интерес и финансова помощ и сключване на договор между общината и сдружението на собствениците, който ще определи условията за финансова помощ, както и правата и задълженията на страните. С договора сдружението на собствениците ще даде мандат на общината в лицето на кмета да извърши от негово име действия по осигуряването на необходимия ресурс за обновяване на сградата и организиране на всички дейности по обновяването.

Всички документи, изисквания и методически указания на националната програма са публикувани на сайта на община Ловеч: www.lovech.bg.

Припомняме, че по думите на регионалния министър Лиляна Павлова сдружението на собствениците при програмата за саниране е получател и държател на гаранциите за качество, които според вида и обхвата на строително-монтажните работи на санираните сгради са от 3 до 5 години.

Кореспондент на Actualno.com за Ловеч: Биляна Тихова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес