Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инж. Огнян Атанасов: Община Кюстендил има възможност да се включи в първата в България водородна долина (ВИДЕО)

05 юни 2024, 19:11 часа
Реклама

Община Кюстендил има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа водородни долини. Това съобщи кметът инж. Огнян Атанасов. Тракийски университет е координатор на проекта „Захир“, по който ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България.

Водородните долини са локални екосистеми, които свързват производството, транспорта и потреблението на водород от крайни потребители. По този начин във водородните долини се споделя обща инфраструктура, чрез която се произвежда и доставя водород за ползване от различни бизнеси и организации, които работят в разнообразни сектори на икономиката като електромобилността, енергетиката или промишлеността.

Още: Милена Стойчева: България ще е сред 20-те страни в света с водородна долина

Проект ZAHYR (Захир) е насочен към предоставяне на чисти и икономически осъществими решения за декарбонизация и икономическо развитие в България, чрез производство и доставка на зелен водород за индустрията, транспорта и енергетиката на страната. Основните цели на ZAHYR са да демонстрира и защити бизнес модела на водородната икономика, както и да демонстрира широк спектър от приложения, при които водородът може да подобри качеството на живот на обществото, вкл. намаляване на въглеродните емисии, стимулиране на развитието на нисковъглеродната промишленост и подобряване на състоянието на околната среда и в тази връзка – условията на живот.

Тракийският университет от Стара Загора е отправил покана за включване на Община Кюстендил към проекта. Той включва изграждане на територията на община Кюстендил на фотоволтаична централа върху урбанизирана териториея и интелегентна система за съхранение на енергия.

Още: Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

По модела на „кръгова“ икономика, произвежданият водород ще захранва основно транспортни средства на община Кюстендил, а именно: автобуси за междуселищен транспорт; сметосъбираща и сметоизвозваща техника; трактори и булдозери; мини-ванове и превозни средства за социален патронаж; училищни автобуси; велосипеди и пр.

„Зелената“ енергия от фотоволтаичния комплекс ще захранва не само генерацията на водород, но ще обезпечава и електроенергия за общински нужди, вкл. за уличното осветление. Потребители за водорода могат да бъдат и индустриални предприятия на територията на общината.

Още: Карнавал на приказните герои се проведе в Кюстендил

Включването на община Кюстендил към проект „ZAHYR” ще бъде от ключово значение за създаване на модерна енергийна общност на територията на общината, категоричен е кметът инж. Огнян Атанасов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес