Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Второто място е ключово за бъдещия кабинет": Евелина Славкова с анализ на предстоящите избори (ВИДЕО)

03 юни 2024, 15:30 часа
Реклама

В началото на ключова за България политическа седмица в Студио Actualno поканихме социолога Евелина Славкова, за да анализира последните обществени нагласи преди изборите 2 в 1 на 9 юни.

"Това, което виждаме като социологическа картина - показва, че ще има много въпросителни за това каква ще бъде следващата конфигурация. Назад във времето имахме колебания дори кой ще бъде първи, а сега данните открояват първия с голяма дистанция, но не подреждат кой ще бъде втори, трети и четвърти", каза тя в началото на анализа си.

Ключовото второ място

Според Славкова отговорът на въпроса кой ще бъде на второ място след вота ще е решителен за това какво ще се случва в преговорите за кабинет. Още: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

"Представете си ситуация, в която на второ място е "Възраждане", това предполага един подход към разговори за съставяне на правителство. Или "Продължаваме промяната - Демократична България" да са на второ място - съвсем друг път, по който ще се водят преговорите, защото те няма да са толкова лесно заобиколим фактор, ако са втори, а не четвърти. ДПС на второ място също е реален сценарий - това в исторически план ще е нещо, което ще промени изцяло политическата картина", категорична е тя.

Ако движението остане на четвърто място, според Славкова това ще се приеме като удар по лидерството на Делян Пеевски.

"Те успяха да върнат много силни позиции в последните 9 месеца, участвайки в промените в Конституцията, много често Пеевски се явяваше като говорител за това какво ще се случва в правителството, решаваше различни казуси - с миньори, със зърнопроизводители и т.н. Всички тези неща, ако ДПС бъде на четвърто място ще бъдат тълкувани тежко за лидерството му. Затова смятам, че ще бъде проявена свръхамбиция в мобилизирането на електората на ДПС и то не само в рамките на България, те разчитат много и на гласовете от Турция", заяви още Славкова.

По думите ѝ ако проруската партия "Възраждане" завърши втора много по-лесно може да се води разговор за "втори сезон" на т.нар. "сглобка". "Малко се поизтърка тази евроатлантическа концепция, която имахме при първата "сглобка" и не се приема особено радушно от хората" заяви социологът. Още: Коалиция ГЕРБ-ДПС не е особено желана от Бойко Борисов: Политологът Христо Панчугов (ВИДЕО)

Търси се трети

По думите ѝ със 121 гласа трудно се управлява и дори ГЕРБ и ДПС да постигнат това минимално мнозинство - ще имат нужда от трети партньор. 

"Те нямат особено много партньори - "Възраждане" няма как, БСП - много трудно и остава варианта с "Има такъв народ", ако ПП-ДБ кажат, че няма да участват в такава нова "сглобка". Третият вариант е "наесен с песен" да отидем отново на избори", добави Славкова.

Според нея обаче това не е приемлив вариант за ГЕРБ, тъй като това ще покаже неспособност за реализиране на мандат при спечелени избори с около 10% пред втория, каквато е разликата според социолозите в момента. Още: Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Как раждането на един нов политически проект може да повлияе на процесите у нас - вижте в пълното интервю с Евелина Славкова.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес