Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вера и далавера" - за демокрацията, политиката, кривия патриотизъм: Говори проф. Кьосев (ВИДЕО)

13 юни 2024, 19:30 часа
Реклама

"Вера и далавера" - така е озаглавена новата книга на проф. Александър Кьосев, чието представяне е утре. В нея са събрани публицистични текстове, писани през последните 24 години. Преходът, демокрацията, криворазбраният патриотизъм - това са малка част от темите, които присъстват в сборника.

"Новата ми книга по-скоро бих определил като лична. Да, тя наистина е съставена от публицистични текстове, които са актуални, но актуалното бързо остарява. Затова съм се старал да подбера такива текстове, които звучат по-всеобхватно", заяви проф. Кьосев в предаването "Студио Actualno". Той подчерта, че книгата носи името на едно от есетата в нея - "Вера и далавера" - "съчетание между две думи, които описват чудесно последните десетилетия от нашия живот".

За изборите, демокрацията, бъдещето

Според проф. Кьосев и тези предсрочни парламентарни избори у нас са показали, че вярата е заменена с усещане за безнадеждност, умножено по отвращение. "От друга страна, далаверата е минала точката на политическите мошеничества от байганьовски тип и се е превърнала в брутална сила, която е превзела държавата и институциите. Ние се намираме в тази ситуация. Надявахме се, че влизането в ЕС ще помогне да излезем от нея, но това не се оказа вярно", очерта голямата картина Кьосев.

По думите му подкрепата на Манфред Вебер и Урсула фон дер Лаен, което те са упражнили към "клиентелистката партия ГЕРБ, е потресаваща. То се случи пред очите ни и ние трябва да живеем с тези реалности. Намираме се в точката на най-дълбокото и нашето поколение не може да каже как се излиза от там. Ние го докарахме дотук, аз не съм щастлив от това", каза още проф. Кьосев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес