Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Търсят се едни пет човека в ДПС": Яница Петкова за изхода от войната Доган-Пеевски (ВИДЕО)

14 август 2024, 14:00 часа • 12018 прочитания

Това е политически казус, който очевидно ще намери юридическо решение. Така социологът Яница Петкова от "Галъп Интернешънъл" определи в "Студио Actualno" случващото се в ДПС.

По думите ѝ най-вероятно ще се получат две нови формации. "Борбата е за това кой ще се нарича ДПС, но при всички положения, който и да е, който и да надделее, ще имаме нова ситуация при следващите избори и нова ситуация при резултатите в Народното събрание, където ще има една конкуренция, която не съм убедена, че ще доведе до повече съвкупен резултат за едното или другото ДПС. Напротив, избирателите на сегашното ДПС ще се отдръпнат и от двете формации", поясни Петкова.

"Обикновено мълчанието в тази партия изобщо не значи затишие на процесите. Напротив, най-вероятно те текат доста активно. Но ние информацията оттам я получаваме постфактум и това, което беше през последните месеци, беше по-скоро изненада - публично да се замерят с обвинения доскорошни колеги съпартийци. Дори и да се стигне до ситуация, в която Пеевски или Доган надделява, най-вероятно споровете за наследството на ДПС ще продължат.

"Нито един от двамата няма достатъчно подкрепа, че да свика колективните органи на партията. През средата се е разделила тази партия. Който първи събере достатъчно подкрепа, той ще ги свика. Това започва да прилича на проблемите в Народното събрание - търсят се един пет човека, за да се вземе решение, което е от ключово значение. Който и да е с такова малко мнозинство, би могъл да бъде оспорен от гледна точка на легитимност на свикването на тези органи", категорична бе още Яница Петкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес