Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще дадат ли резултат мерките за овладяване на цените? Говори доц. Боюклиев (ВИДЕО)

15 февруари 2023, 12:30 часа • 7769 прочитания

Високи ли са цените у нас или хората са бедни? Ще дадат ли резултат усилията на служебният кабинет с мерките за овладяване на поскъпването на стоките? Трябва ли държавата да се ангажира с регулиране на цени? В Студио Actualno е доц. Огнян Боюклиев ръководител на секция регионална и секторна политика в Института за икономически изследванияна на БАН.

"Виждаме парадокси, т. нар. "ножица на цените", виждаме че в крайна сметка всичко опира до фермера. Базовата цена на зърното е ниска, след това зърното се превръща във фураж, фуражът в мляко, това мляко излиза от фермата на цени, които са много по-ниски от средните в Европа. След това - пастьоризиране, пакетиране и т.н. - цената отново е под средната европейска. Когато стигне в магазинната мрежа обаче е на цени, които са на челните места в Европа", заяви доц. Боюклиев.

Той обясни, че в Института за икономически изследвания се следят три вида цени: цена на която се произвежда основната суровина, т.е. земеделието, цената, на която се изкупува от фермера и става преработен продукт и тази, която плащаме в магазина.

"Тази верига от фермера до магазина не е европейски построена. Ние нямаме къси търговски вериги. Фермерът прониква много трудно до града, до потребителя. В най- богатият и централен квартал в Париж в центъра има фермерски пазар. Това е политика на общината, на държавата. Около Париж - това са едни от най-богатите фермери. Пример с Румъния, с които сме по- близо и като стандарт - те подхождат по същият начин около Букурещ. Залагат на къса търговска верига, която е важна и от друга гледна точка - не само като ниска цена. Храната е по - здравословна когато е произведена по- близо до нас"

Ще дадат ли резултат усилията на служебния кабинет с мерките за овладяване на поскъпването? Към крайните цени в магазините ли трябва да се насочи правителството или към началото на веригата - малкия фермер? (бел.ред.: В интервю за Actualno.com адв. Памукчиева и Олег Ковачев режисьор на "Бразди" по БНТ разказаха за тези проблеми, които са отдавна познати на бранша)

Трябва ли да има субсидии за български фермери?

Трябва ли да има помощи за уязвими групи?

Каква политика трябва да следва България?

Вижте останалата част от разговорът с доц. Огнян Боюклиев!

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес