Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Санитарен кордон около Пеевски": Светлин Тачев за битката, която ще реши войната в ДПС (ВИДЕО)

18 септември 2024, 19:30 часа • 8066 прочитания

Политическите партии "не могат да се понасят", но все пак си оставят "вратички, за да търсят пресечна точка в новото Народно събрание". Това коментира в Студио Actualno политологът Светлин Тачев, като посочи, че една такава точка може да е обединение анти-Пеевски.

"Единственото, което може да ги обедини в момента, е Делян Пеевски – да се търси санитарен кордон около него, за да бъде изолиран в Народното събрание. Важно е какви ще са резултатите на ДПС", каза той.

Битка за електората на ДПС: какъв ще е изходът?

Според него ДПС остава единствената монолитна формация от партиите на прехода – "СДС почти я няма, БСП е в много тежка ситуация въпреки опитите за обединение". "ДПС през всичките години остана монолитна формация, която претърпя сътресения около Лютви Местан и появата на ДОСТ, преди това имаше пак опити за отцепване. Те не постигнаха това, което се случи в момента. Тогава срещу Доган имаше друг лидер етнически турчин, което даваше по-голяма основа да се смята, че може да се стигне до някакво разцепление. Сега виждаме съвсем друга трансформация и битка. Анализаторите подценихме Делян Пеевски. Аз смятах, че битката е много по-неравностойна за него и силите му са доста по-малки от тези на Ахмед Доган. Всъщност се оказа, че той има доста по-големи сили в партията и спечели първата битка – взе името на партията, взе марката. А това е много важно, защото на насотящите избори битката ще е за електората", анализира Тачев.

Още: А санитарен кордон срещу Пеевски?

Снимка: Actualno.com

Припомняме, че Върховният административен съд отсъди в полза на Пеевски - ДПС ще участва в изборите като част от коалицията "ДПС - Ново начало", а крилото около Ахмед Доган ще е "Алианс за права и свободи": ВАС пак отсъди в полза на Пеевски.

Според Тачев почетният председател може да се появи на изборите с лицето си. "Не съм сигурен обаче, че електоратът ще разпознае толкова добре името (на формацията). Делян Пеевски е малко по-напред, защото ДПС е ДПС. Това ще е много интересно, да видим до каква степен техният електорат припознава марката, или разпознава естествения си лидер. Тази битка ще реши войната в ДПС", заяви той.

Още: Пеевски или Доган: Съдът отказа да се занимава при кого е ДПС за изборите

Гледайте още във видеото: потенциалният край на Доган; партия на Румен Радев; каква е кондицията на политическите формации?

Водещ: Румен Скрински

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес