Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румяна Дечева: Вината за това, което се случи на изборите, е на предишните парламенти (ВИДЕО)

03 април 2023, 19:30 часа • 8419 прочитания

Какви избори имахме? С хартиени бюлетини, с машини и с видеонаблюдение. Как преминаха, какви бяха проблемите, от къде идват тези проблеми? Питаме сега Румяна Дечева от Европейската асоциация за защита на човешките права, член на Обществен съвет към ЦИК, която е наблюдател на изборите.

"Тези избори ще ги помним с намесата в последния момент на политическите сили от отиващите си парламенти, които в последния момент, малко преди избори, променят правилата. Има 25 пакета промени на изборното законодателството, откакто влезе в сила този Изборен кодекс през 2014-та година", заяви Румяна Дечева, попитана с какво ще запомним изборите на 2 април.

По думите ѝ фокусът на изборите се измества: "...Мислим за машини, хартийки, бюлетини, не и за кого да гласуваме. Въртим се около технологиите, които никога не са решиши големите политчески промени".

"Ние като общество понесохме по нощни доби нашите народни представители да ни казват, че машините, с които гласуваме са на Мадуро... Казват, че тези машини крадат гласове и те са манипулирали вота през октомври. Проверка на ЦИК ясно показа, че това не е така".

Проблемите в изборния ден

Според Румяна Дечева вината за това, което се случва е на изминалия парламент и решенията, които са взети в него: "Беше решено принтерите да произвеждат не разписки, а бюлетини. Бюлетината трябва да има защита - тя има определени изисквания. Ние решава, че машината, купена и създадена, за да отбелязва нашия глас, ще я ползваме като принтер, от където идва следващият проблем".

Тя е категорична, че имаме имаме най-защитената хартиена бюлетина в света: "Тя идва в кочан от по 100. Има сериен номер от едната страна и от другата. Ние бихме могли, когато получим тези отрязъци, да проверим дали това е бюлетина за тази секция. Това никога не се е правило. Ние използваме и най-скъпата технология за бюлетини".

Какво е общото и какви са разликите в изборния процес тук и в Африка - вижте във видеото!

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес