Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха изгубена статуя на „Титаник“, но емблематичният нос на кораба се руши (СНИМКИ)

06 септември 2024, 10:05 часа • 1548 прочитания

Легендарният трансатлантически лайнер „Титаник“ е потънал преди повече от сто години и до ден днешен е един от най-известните и завладяващи кораби, строени някога.

Въпреки че е на дъното на морето, корабът все още е очарователен магнит за находки на артефакти и истории. Сега нова безпилотна експедиция около „Титаник“ откри на морското дъно статуя на Диана от Версай, която преди се смяташе за изчезнала. Същата безпилотна мисия е установила също, че носът на кораба, известен със сцената „Аз съм кралят на света“, се разпада.

Разпадащият се титан

Днес голяма част от това, което знаем за потъналия кораб, идва от RMS Titanic, Inc. – компанията, която отговаря за експедициите до кораба. През 2023 г. отделна експедиция направи почти един милион снимки на корабокрушението, конструирайки 3D модел на кораба.

Сега повторните снимки показват, че носът (подсилената предна част на плавателния съд) вече не е на своето място. Това включва мостика, увековечен от Джак и Роуз в известната сцена от филма „Титаник“. След повече от 100 години под вълните, металът на Титаник започва да поддава.

„Носът на Титаник е просто емблематичен – имате всички тези моменти в поп културата – и това е, за което си мислите, когато мислите за корабокрушението. И вече не изглежда така“, казва Томасина Рей, директор на колекциите в RMS Titanic Inc, за BBC.

„Това е просто още едно напомняне за влошаването, което се случва всеки ден. Хората непрекъснато питат: „Колко време ще остане „Титаник?“. Просто не знаем, но го виждаме в реално време.“

Една от причините са малките микроби, които поглъщат метала на кораба и образуват ефирно изглеждащи „селца“, които висят като висулки в зимен ден. На мястото на корабокрушението на повече от две мили под повърхността на Атлантическия океан бактериите бавно разрушават кораба. Експертите смятат, че тези микроби – заедно с ефектите от солената морска вода и движението на дълбоководните течения – са довели до срутването на парапета.

Носът потъналия „Титаник“ се руши поради корозивните ефекти на солената вода, образуването на петна, създадени от бактерии, които се хранят с желязо, и протичащи химични реакции, които отслабват метала с времето.

Въпреки това, не всичко е разпад за „Титаник“. Експедицията откри и емблематична статуя.

Преоткритата статуя

Статуята е заснета от Робърт Балард, който първоначално открива корабокрушението на „Титаник“. Тя била в централната част на покривалото на камината в първокласния салон - което можете да видите и във филма. Статуята е наречена Диана от Версай и всъщност е бронзова реплика на оригинална статуя, изложена в Лувъра в Париж.

След първоначалната снимка на Балард статуята изчезна. Сега, 38 години по-късно, той е открит.

„След 112 години на дъното на океана и кратко наблюдение през 1986 г., тя все още почива изправена сред километри отломки“, съобщава RMS Titanic в публикация в Instagram. „Подобно на вечните римски божества, тя е вечна – и е преоткрита.“

Изваждането на статуята обаче е трудно. Това не само е логистично предизвикателство, но и правният статут на артефактите на „Титаник“ също не е ясен. В миналото RMS е извадил около 5500 артефакта. Но наскоро правителството на САЩ реши, че ще е необходимо федерално одобрение, преди да бъдат възстановени още обекти. Компанията RMS Titanic твърди, че все още няма официални планове да вади нищо от кораба.

Каквито и планове да има някой относно „Титаник“ обаче, трябва да се действа бързо. Както показват новите снимки, става дума за надпревара с времето, тъй като части от кораба продължават да се разпадат.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес