Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

08 май 2024, 16:43 часа • 2177 прочитания

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната, заради коклюша. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет. 

"На сайта на Министерство на здравеопазването днес е публикувана заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27 и 36-та гестационна седмица. В страната стартира имунизационна кампания за тази препоръчителна ваксинация. Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание", каза д-р Кондева.

"От утре сутринта всяка една бременна, която желае да получи имунизацията, може да го направи в разкритите 28 областни, но да кажем в някои области, като например Софийска област, са разкрити имунизационни пунктове допълнително в пет града", коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. ОЩЕ: Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Част от заповедта касае и случаите, в които се регистрира коклюш в организиран детски и ученически колектив.

Мерките включват в учебните и детски заведения да има проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, осигуряване на достатъчно количество течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала. Заповедта предвижда още да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето или ученикът с проявени симптоми не се допуска или се отстранява от детския/ученическия колектив за лечение. Посещение е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето, съответно ученикът не е заразно болен.

Заповедта влиза в сила от 9 май. Пълния текст на документа може да прочетете ТУК. 

Задължителна ваксинация срещу коклюш и пневмококи

"Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в "Държавен вестник" вчера. С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст", подчерта д-р Кондева.

По думите ѝ имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, като са изпратени съответните указания до РЗИ, БЛС, НЗОК и Националния център по заразни и паразитни болести. 

Случаите на коклюш в страната

В страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Доц. Кунчев отчете, че епидемията не приключва, но след по-дългите празници и ваканцията на учениците ситуацията се развива според очакванията.

"Това е регистрационен феномен. Сега вероятно ще бъдат наваксани тези бройки, тъй като хората по време на празници не обичат да ходят на лекар. Нерегистрираните заради празниците случаи ще бъдат регистрирани тази седмица", коментира доц. Кунчев. ОЩЕ: Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес