Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдбата на столичната 4-та градска болница скара лекари и общински съветници

24 юли 2024, 13:08 часа • 1177 прочитания

Сливането на Четвърта и Втора многопрофилна болница за активно лечение в София предизвика спор между общински съветници и лекари. Това се случи по време на среща на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров и зам.-председателя на Комисията по здравеопазване Саад Алуани, който се срещнаха с лекари. Медиците са против внесен доклад в СОС за планирано сливане.

Вносители на доклада са председателят и зам.-председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика Ваня Григорова и д-р Антон Койчев.

ОЩЕ: Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Какво предвижда докладът?

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Саад Алуани посочи, че на предстоящото заседание на СОС ще бъде решена съдбата на Четвърта градска болница. Алуани заяви, че той и групата му са против сливането на болницата и призова общинските съветници от групата на "БСП за България", както и от други по-малки групи в съвета да гласуват против доклада за сливането.

Председателят на СОС Цветомир Петров каза, че предложението на тяхната група, което ще бъде представено на предстоящото заседание на съвета, е да влезе човек в борда на директорите, които след 3-4 месеца да предложи план за оздравяването на лечебното заведение. По думите на председателя на СОС цялата леглова база, която се намира в 4-та градска болница не може да бъде преместена във Втора МБАЛ.

Лекарите от Четвърта МБАЛ заявиха, че няма да се преместят във друга болница. По думите им "тази авантюра ще струва скъпо на пациентите". Всички лекари споделиха, че болницата разполага с добри специалисти и апаратура, но заплащането е много ниско. "Всички искаме болницата да оцелее и да имаме работа, оставете ни да работим", категорични бяха специалистите, съобщи БТА.

ОЩЕ: Васил Терзиев реже 50% от парите за здраве на София: Обвинение от ГЕРБ-СДС

Председателят на здравната комисия и общински съветник от „БСП за България“ Ваня Григорова обясни, че откакто е част от СОС всички съветници са били на мнение, че болниците трябва да се влеят, тъй като дългосрочно трупа загуби. По думите на Григорова след разгледани отчети във финансова комисия е станало ясно, че бъдещето на Четвърта градска болница е или да се влее, или да фалира. Григорова посочи, че отчетите показват, че от необходими 225 медицински специалисти, към момента Четвърта градска болница разполага с 128.

Председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков коментира темата, като посочи, че на балансова комисия всички общински съветници, които са присъствали, са подкрепили доклада за вливането. 

Очаква се докладът за сливането на двете болнични заведения да бъде разгледан на предстоящото заседание на Столичния общински съвет на 25 юли.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес