Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промяна: ТЕЛК ще се гледат и в други градове

30 май 2024, 07:20 часа

От края на юни влиза в сила една от най-важните промени в уредбата на медицинската експертиза на последните години - случайно разпределение на заявленията. Това съобщиха от здравното министерство в отговор на въпроси от в. "Сега". Промяната се очаква с противоречиви чувства от хората с увреждания, тъй като ще направи за пръв път възможно един пациент от София да получи решение от комисия в Бургас, например.

Реклама

ОЩЕ: Правителството гласува важни промени при освидетелстване в ТЕЛК

Какво предвиждат промените?

Целта на случайното разпределение е да намали бавенето на решенията, за които в някои случаи се чака с години. Натоварването на комисиите сега е неравномерно, поради което на някои места всичко работи под конец, а на други и пациенти, и лекари хвърлят много нерви, време и усилия. Случайното разпределение ще позволи случаи да се насочват за решаване по най-бързия възможен начин. На него, освен това, се възлагат надежди и да направи невъзможна корупцията в системата. 

На пръв поглед изглежда като огромно затруднение един човек от столицата да чака разрешение на случая си от друг град на другия край на България, особено като се има предвид, че често става дума за хора с мобилни затруднения и нужда от достъпна среда. Териториалните експертно-лекарски комисии обаче, поне на теория, би следвало да разглеждат случаите вече само по документи, т.е. да няма разкарване на пациенти, независимо къде се гледа казусът им. Някои комисии успяват да постигнат такъв изцяло дистанционен процес, но на много места все още нещата се случват с разкарване, връщане за нови документи и т.н.

Друга голяма промяна от последните месеци също придоби ясни очертания - набелязаното удвояване на комисиите с нови задължения всяка общинска и държавна болница да има поне една такава комисия. Преди месец в страната имаше 72 действащи ТЕЛК. Междувременно са разкрити нови 66 комисии, като към момента вече имаме 146 ТЕЛК. Новоразкритите все още не функционират, тъй като лекарите трябва да преминат на обучение както за работа с Електронната система за контрол на медицинската експертиза, така и за работа по Наредбата за медицинската експертиза, обясниха за "Сега" от МЗ. Освен това, има и закрити комисии, например една от тези към столичната IV Градска.

ОЩЕ: Медицинската експертиза бави още повече ТЕЛК решенията

20 болници не са успели да изпълнят задължението си да създадат нови ТЕЛК, показват данните на министерството. Оттам потвърждават, че някои ръководители на лечебни заведения споделят, че не успяват да попълнят състава на комисиите. С последните промени в нормативните актове за ТЕЛК, в състава на комисиите задължително трябва да влязат началниците на клиники или предложени от тях лекари. От сдружението на общинските болници обаче обявиха, че ще обжалват промените, като именно задължителното участие в комисиите, според тях, е нередно, тъй като трудът е право, а не задължение.

На въпрос обмислят ли се промени в разпоредбите заради възникналите опасения, от министерството коментираха, че не виждат причина за притеснения на пациенти. Няма основания за отсрочки и по отношение на болниците, промените са в ход и според преценката на експертите се реализират оптимално, допълниха още оттам.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес