Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни ли са маймунската шарка и вируса на ленивеца: Говори проф. Кантарджиев

19 август 2024, 09:38 часа • 765 прочитания

За разлика отпреди две години, когато маймунската шарка беше с много ниска смъртност, сега е точно обратното. От началото на годината в Африка, Конго, Кения, Бурунди Уганда и Руанда се явяват много случаи от маймунска вариола, като те са 27 000 и са причинили смъртта на 1400 души. Това отбеляза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия. 

Попитан дали има ваксина срещу тази шарка, професорът отговори, че родените след 1980 г. нямат такава ваксина и те не са защитени.

ОЩЕ: Няма опасност от епидемия от маймунска шарка, уверява проф. Кантарджиев

За вируса на ленивеца

Кантарджиев даде повече яснота и за „оропуче“, така наречения вирус на ленивеца. "Вирусът оропуч, по-известен като вирусът на ленивеца, е открит още през 1955 г. Всичките 17 случая в Европа през последните седмици са от от туристи, които са се заразили в Куба", обясни той.

"Вирусът се предава от насекоми, дребни мушиц и някои комари, но се търсят и други възможности за предаване от болен човек на човек, от животни на човека и от кръвосмучещи насекоми", добави той.

ОЩЕ: "Вирусът на ленивеца" върлува в Европа, вече има и жертви

Според Кантарджиев е важно Световната здравна общественост да не допусне този вирус да се разпространява в Европа, тъй като се разпространява чрез птици и дребни бозайници, включително гръбначни и ленивеца.

"За него няма ваксина и щом не е направена такава, значи не представлява опасност за здравето. Хората, които отиват на почивка в Куба, трябва да внимават. След ухапване от комар в следващите от 3 до 7 дни следват силни болки в мускулите, човек не може да се движи и има висока температура, а някой път се получават и усложнения в мозъка", заяви още Кантарджиев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес