Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК върна на работа незаконно уволнения си управител

08 октомври 2024, 17:24 часа • 624 прочитания

Незаконно отстраненият от поста управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов се връща на работа и вече официално поема управлението на институцията. Той подписа нов договор за управление, след като всички членове на Надзорния съвет одобриха документа. 

В понеделник Агенцията по вписванията вписа Михайлов като управител на НЗОК, като последната пречка пред възобновяването на неговите функции беше Надзорният съвет. Миналата седмица съветът отказа да го възстанови на поста и не взе окончателно решение по въпроса.

Днес обаче съветът се съобрази с решението на Конституционния съд, който постанови, че уволнението на Михайлов от парламента е било незаконно и той трябва да бъде върнат на работа като управител. Още: Върнатият управител на НЗОК: Трябва да бъда вписан в Агенцията по вписванията

След своето възстановяване Михайлов сподели за първите задачи, които предстоят пред него. Една от основните му отговорности ще бъде обсъждането на проектобюджета за здравеопазването.

"След като анализираме данните към 30 септември 2024 г., може да предложим разпределение на средства от резерва. Предстои и свързване със съсловните организации, за да инициираме преговори. Това са приоритетните въпроси, върху които ще се фокусираме занапред," коментира Михайлов.

Мандатът на Михайлов като управител на НЗОК ще продължи до 12 март 2025 г. Той беше избран на поста по номинация на ПП-ДБ, след като Народното събрание освободи проф. Петко Салчев. Още: За служебния премиер кога ще се спре източването на здравната каса е философски въпрос (ВИДЕО)

През април обаче мнозинството от ГЕРБ, ДПС и БСП гласува за отстраняването на Михайлов, което впоследствие Конституционният съд обяви за противоконституционно.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес