Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЗОК: Най-голям преразход в бюджета на касата има за интензивно лечение

04 февруари 2018, 12:45 часа • 2714 прочитания

50 милиона лева годишно заплаща Здравната каса за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета. Това каза пред БНР управителят на НЗОК професор Камен Плочев.

34 милиона са необходими за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за лекарствата тази година, а парите ще се осигурят чрез отстъпките за лекарства. „Искаме да направим един период на проучване - да видим дали наистина са ефективни, наистина ли това са нови молекули и кое ги прави толкова скъпи”, подчерта Плочев.

Няма лимит за пациентите, които се нуждаят от лечение с новите молекули през тази година, обясни Плочев.

В обществото неправилно се излезе със становището, че отново внасяме бариери, като даваме тези молекули на университетски клиники. Никой няма да бъде лишен или да бъде разкарван стига клиниката или болницата, която провежда това лечение да отговаря на критериите, които Касата изисква за сключване на договор за лечение на онкологични, хематологични, ревматалогични и други заболявания, каза Плочев. Освен за лекарства, най-голям преразход в бюджета на Касата има за интензивно лечение.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес