Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Насилие над пациенти в Държавната психиатрична болница? МЗ не откри нарушения

02 октомври 2024, 16:25 часа • 1470 прочитания

Има ли насилие, тормоз и малтретиране на пациенти в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в гр. Нови Искър? Купуват ли се подаръци от роднини като „такса спокойствие“, за да не се бият и тормозят близките им, настанени в заведението?

Тези въпроси задава независимият депутат Калоян Методиев (преди това от БСП) на служебния здравен министър д-р Галя Кондева, посочвайки, че граждани постоянно му сигнализират за тежки проблеми с функционирането на държавното лечебно заведение. „Според разказите на някои от тях условията там са повече от трагични. Възрастен мъж директно ми заяви, че е като в романа „Полет над кукувиче гнездо"", пише Методиев. И припомня трагичния случай на вързан и изгорял жив пациент в психиатрията във Варна, заради което „обществото започва да придобива повече чувствителност за тази проблематика“.

Още: "Няма да има забавяне": Служебният здравен министър каза кога националната детска болница ще отвори врати

7 проверки, 0 нарушения

На 2 октомври Галя Кондева му отговаря, че контрол на дейността на лечебното заведение осъществява Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Направени са 7 проверки за периода от 1 януари 2023 г. до 17 септември 2024 г. Има случаи на: пациент с алкохолна и наркотична зависимост, за които е лекуван, изразява съмнения за поставена грешна диагноза и неправилно проведено лечение; сигнал за нарушения на финасовите стандарти; изчезнал/избягал пациент; пациентка в тежко състояние, с агресия към околните и автоагресия – смъртен случай.

От предоставената справка е видно, че нарушения не са установени:

Сигнали за нередности

Относно въпроса дали има насилие и тормоз на пациенти, д-р Кондева пише, че в министерството е постъпил сигнал, с който мъж информира за хоспитализацията и лечението на сина му в „Св. Иван Рилски“ и изнася твърдения, насочващи за извършени нарушения. Те били свързани с качеството на оказаната медицинска помощ. На 31 януари 2023 г. сигналът е изпратен до „Медицински надзор“, а изпълнителната агенция прави проверка на място. Комисията не установява пропуски и нарушения в диагностично-терапевтичния процес на пациента.

Дадени са още примери от здравния министър – например сигнал от бивш служител на болницата, че му е отказано изплащане на дължими суми по обезщетение от незаконно уволнение. Нарушения не са установени.

През 2023 г. е постъпило писмо от Софийска градска прокуратура относно жалба срещу болницата, в която са изнесени твърдения за изчезнал болен поради бездействие и пренебрегване на обстоятелствата за безопасност, „в конкретния случай и по принцип“. „Медицински надзор“ прави проверка, но не открива пропуски.

През януари тази година жена сигнализира за нарушения по повод приемането и изписването на пациент. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ уведомява Министерство на здравеопазването, че са предприети „всички необходими действия (...) за изясняване на обстоятелствата, изложени в жалбата“.

Още: Още подробности около пожара в Държавната психиатрична болница

Пак през януари постъпва сигнал с твърдения относно проведено лечение на жена, довело до нейната смърт. „Медицински надзор“ не установява пропуски и нарушения в диагностично-терапевтичния процес. Установено било обаче нарушение, изразяващо се в неиздаването на епикриза в деня на дехоспитализацията, за което на лечебното заведение е образувано административно-наказателно производство.

Галя Кондева отговаря, че в МЗ няма информация за купуване на подаръци или правене на дарения от роднини като „такса спокойствие“, за да не се тормозят близките им, настанени в държавната болница.

Тя посочва, че в периода 11-17 септември 2024 г. е извършен мониторинг на три психиатрични болници, като съгласно обявения график този в „Св. Иван Рилски“ се е състоял на 11 септември. Той е съгласно споразумение за разбирателство между МЗ и Българския хелзинкски комитет (БХК).

Какво прави директорът Цветеслава Гълъбова?

Депутатът Методиев пита здравния министър дали има информация кога директорът на държавната болница Цветеслава Гълъбова работи и отделя време за управление на заведението, при положение че „много често дава интервюта, участва във всякакви политически инициативи, комитети, листи, конкурси за красота, пише по форуми в Интернет, чест участник е в публични и Фейсбук скандали и пререкания“.

Кондева отвръща, че Гълъбова изпълнява длъжността директор от 13 май 2009 г. със седмично работно време от 40 часа и дневно работно време от 8 часа.

Според министъра няма информация за „политически чадър над ръководството на болницата, което стои години наред въпреки видимите резултати от работата“, по думи на народния представител Калоян Методиев.

Още: Здравният министър отново удължи забраната за износ на инсулин и антибиотици

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес