Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март

24 март 2020, 08:10 часа • 18276 прочитания

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:50 ч., 24 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Има 16 нови случай на коронавирус, с което в България официално потвърдените болни от COVID-19 са 218, но това не са окончателните данни. Това стана ясно от думите на началника на кризисния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на следобедния редовен брифинг. 

🔘 Две от положителните проби днес са в Стара Загора. Още 7 новозаразени има в София. В Плевен и Варна има по 1 нов случай. В морската ни столица заразените вече са 11. В Добрич също има един нов случай, като общият брой на диагностицираните с COVID-19 в града става 6. Няма никой в тежко и критично състояние.

🔘 Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите – от това правило се ръководи държавата, увери премиерът Бойко Борисов какво се прави заради коронавируса. Той изброи какво ще предприеме държавата в подкрепа на бизнеса.

🔘 Днес министърът на здравеопазването ще издаде заповед за обособяване на отделение и интензивни легла във всяка една болница в страната. Решението е взето след консултации между Националния щаб, премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев. Малките болници затруднени да обособят инфекциозни отделения от COVID-19

🔘 Разширяваме броят на лабораториите в България. Новите ще са в Плевен, Пловдив, Бургас, и в София - БАН и две частни болници поискаха да се включат, съобщи още проф. д-р Мутафчийски.

🔘 Военно-полева болница с 300 легла бе направена днес само за 6 часа в многофункционална спортна зала "Колодрума" в Пловдив. Всяко легло ще бъде оградено с паравани, дарени от Пловдивски панаир, предстои оборудване със спално бельо и техника.

🔘 МБАЛ "Света София" декларира готовност за борба с коронавируса

🔘 Парк "Македония" в Благоевград става полева болница

🔘 Заради ограниченията Пловдив нарастна със 100 жители само за ден

🔘 Община Ловеч откри дарителска сметка за закупуване на медицинска апаратура

🔘 Разкриха дарителска сметка за борба с коронавируса в Стара Загора

🔘 Павликени: И в България вече има своеобразен полицейски час заради коронавируса

🔘 Даренията към Министерството на здравеопазването и към самите болници продължават. Държавата е купила 500 теста за коронавирус, а другите 6000 били от дарители! На ден се правят по 300 теста, но се готви удвояване на този капацитет. А по отношение на поръчката за 2 млн. лева от ВМА за лични предпазни средства, Мутафчийски, който е началник на болницата, уточни, че тепърва тя ще се изпълнява!

🔘 Авиопревозвачите и международните шофьори - има три хипотези за поведението им като се върнат в България: ако се прибират за кратко - работодателят е длъжен да им осигури възможност за изолация; дълъг престой в България преди следващ курс - задължително 14-дневна карантина; международните шофьори с минимален престой в държавата - транзитни - се конвоират от полицията и не би трябвало да спират където си искат и както си искат. Екипажите на българските авиопревозвачи също трябва да използват тези препоръки, подчерта проф. д-р Мутафчийски.

🔘 Новият медицински съвет: Няма алгоритъм за лечение на коронавирус (ВИДЕО): Отдавна трябваше да има алгоритъм за диагностициране и лечение на коронавируса. Чувства се огромната му липса в цялата страна от всички, които са ангажирани в битката с тази инфекция. Този алгоритъм трябва да определи - кога, какви тестове, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента.

🔘 Що се отнася до симптомите на болестта, по думите на началника на кризисния щаб в Италия се следяло най-вече температурата, сатурацията - ако е около 89 до 90, задължително се влиза в болница, както и дали устните са посинели. Мутафчийски подчерта, че според наблюдения на Апенините имало случаи на пациенти със сухота в гърлото, дори и оплаквания сякаш в гърлото има чуждо тяло, но това не е официално търсена задължителна симптоматика. "Започне ли да ти тече носът, да те боли гърлото и да губиш вкус, може да си болен", обобщи проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че на четвъртия ден от заразата ти може да почнеш да заразяваш, на петия ден да има симптоми, а чак след седмия до десети ден да има антитела в кръвта, които да бъдат уловени от т.нар. бързи тестове.

🔘 "Не може по бързи тестове да кажем колко болни има в държавата", каза Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той уточни, че първо трябва да се изследват болните с двойна бронхопневмония. След това - медицинският персонал с клинични симптоми, а на трето място - да се уловят случаи на места, където се събират повече хора, като например заводи. Професорът каза и друго - за да се види дали дадени мерки дават ефект, трябва да мине поне седмица. Ако няма удвояване на случаите, значи има ефект.

🔘 158 000 л спирт от Агенция "Митници" получават здравните инспекции и МВР

🔘 МРРБ пренасочва 40,4 млн. лв. за респиратори, предпазни средства и тестове за COVID-19

🔘 Икономика в ситуация на извънредно положение: Помощта на държавата за бизнеса - основната идея е да се ползват евросредства. Собствениците на цехове в Банско са пред фалит, Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето как го правят съседите ни; Първи сигнали за рецесия в България

🔘 Кой е най-ефективният сапун срещу коронавируса?

🔘 Нов инхалатор - за лечение на коронавирус

🔘 Европейски вирусолог: Не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 5249 случая и 743 загинали. Това е равносметката от данните от Италия за последните 24 часа, които бяха съобщени от правителството. Така общият брой на засегнатите е 69 176, а всички починали са 6820. Общо излекуваните са 8326 души.

🔘 Реалният брой заразени с коронавирус в Италия може да е 10 пъти повече

🔘 В Испания, която е втората най-пострадала държава в Европа, случаите са вече 39 676 – увеличение от около 6400, а смъртните случаи са 2 800. Критичните случаи са 2355, а считаните за оздравели са близо 4 000. Вече има случаи, при които испански военни откриват починали в леглата си възрастни хора – при дезинфекция на домове за възрастни. Става дума за два случая. "Военните в някои домове видяха възрастните, хора на преклонна възраст, напълно изоставени и дори мъртви в своите легла. По отношение на това ние ще бъдем безпощадни, непреклонни. Тези, които не изпълняват задълженията си, ще отговарят пред закона", каза испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Дезинфекцията вече е извършена в 73 старчески домове в Испания, от които 14 в Мадрид. Дезинфекция на домове за възрастни хора, пристанища, летища, правителствени учреждения, някои улици и площади в различни региони на Испания се извършва от 2800 военни служители на подразделенията за извънредни ситуации.

🔘 В Германия броят на болните наближава 33 000 души. Смъртните случаи са 156, за оздравели се считат 3 243 души. Германия ще лекува италиански пациенти с коронавирус

🔘 Във Франция броят на потвърдено болните достигна 22 605, съгласно данните на университета "Джонс Хопкинс". Смъртните случаи са вече 1 102, за оздравели се считат над 3 200. Френският премиер Едуар Филип вече обяви, че ще има нови мерки – затваряне на пазарите на открито, освен при извънредни обстоятелства, и строго ограничение на физическите упражнения навън – без бягане на повече от един километър разстояние от дома.

🔘 Във Великобритания официално болни са 8 164. Смъртните случаи са 423, за оздравели се считат 140, по официални данни на английските власти.

🔘 Досега в Унгария са регистрирани 187 заразени с коронавирус и 9 смъртни случая, при 21 оздравели. За кратко: Искането на Орбан за буквална диктатура беше спряно

🔘 Първи смъртен случай от коронавирус в Исландия

🔘 Президентът на Сърбия Александър Вучич анонсира сериозна промяна на тактиката в борбата срещу новия коронавирус, след като се е вслушал в съвета на екип от китайски епидемиолози. Страната ще премине към режим на масово тестване и ще изолира онези, които са показали положителна проба.

🔘 В Кипър, където има 116 болни, 1 смъртен случай и 3 оздравели, вече има забрана да се появяваш под какъвто и да е предлог на плажа и в парка. Пазарите на открито ще се затворят, а достъпът до спортните съоръжения, местата за поклонение, язовирите и местата за пикник се забранява от днес, 24 март, до 13 април. Хората ще могат само да напускат домовете си, за да пазаруват стоки от първа необходимост, да отидат на работа, да посетят аптека или лекар, да отидат в банката, да разхождат кучето или да спортуват. От 18:00 часа на 24 март до 13 април се забранява придвижването на граждани без необходимост. Всички ще трябва да носят паспорт или друг документ за самоличност.

🔘 Броят на идентифицираните пациенти с коронавирус в Турция нарасна за ден от 1529 до 1872, а на починалите от 37 са вече 44 , заяви министърът на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа. В Албания случаите са 123 при вече 5 смъртни случая и 10 оздравели. В Хърватия болните са 382, при 1 смъртен и 5 оздравели. В Сърбия болните са 303, при 3 смъртни и 15 оздравели.

🔘 В Румъния болните са 762, смъртните случаи са 8, 79 се считат за оздравели. В страната спират приема на пациенти освен при спешни случаи

🔘 В Северна Македония общо болните са 148, има 2 смъртни случая и 1 се счита за оздравял. Скопие: Македонците да не се завръщат в страната

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Случаите на коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб вече надхвърлиха 400 000 души и по последни данни са 414 277, показват различни официални данни. Оздравелите са над 107 000, т.е. приблизително 1 от всеки четирима. Смъртните случаи са 18 557. Вирусът, който се появи в Ухан, Китай, миналия декември, се е разпространил в поне 169 държави и региони по целия свят. Италия, Китай, Испания и Иран продължават да са най-засегнатите страни. Повече от 100 хил. души вече са оздравели от коронавируса

🔘 Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова за облекчаване или преустановяане на санкциите срещу редица държави, засегнати от новия тип коронавирус.

🔘 За последното денонощие в Китай са открити 78 нови случая на коронавирусна инфекция, от които 74 идват от чужбина, 7 души са починали, а 456 пациенти са се възстановили, се казва в изявление на Китайския държавен комитет по обществено здраве. Официално болните са 81 171, смъртните случаи – 3277, оздравелите – 73 159. В критично състояние са 1573. Данните на "Джонс Хопкинс" обаче са по-различни – 81 514, 3274 са смъртните, а 72 822 са оздравелите. Заради тенденцията на "привнасяне" на вируса, Китай реши всички пътници, пристигащи в Пекин от чужбина, да преминават тест за коронавирус и ще бъдат поставени под карантина.

🔘 Малка част от Великата китайска стена отваря отново за посетители днес, 24 март - знак, че животът в Китай бавно се връща към нормалното си състояние след епидемията от коронавирус.

🔘 Руският сайт topcor.ru разпространи видео, в което се вижда как китайци плюят по различни повърхности. Твърдението е, че го правят нарочно - за да заразяват с коронавирус.

🔘 Над 11 000 нови случая има в САЩ – по данни на "Джонс Хопкинс" става въпрос за 46 805 болни, 593 смъртни случая и 454 в критично състояние. Американският президент Доналд Тръмп също показа, че вече му пука – той бързо се отдръпнал от координатора за Белия дом в борбата срещу коронавируса Дебора Бъркс, веднага щом тя съобщила за скорошно неразположение, съобщава АФП. "Може би бе стомашно-чревно неразположение. Но аз съм изпълнителна. Аз съм лекар. Проверих всичко... Направих теста в събота вечер и той е отрицателен", разказа Бъркс. "Благодаря, че казахте", заявил Тръмп.

🔘 Над 1000 алжирски пътници са блокирани на летището в Истанбул заради новата пандемия от коронавирус.

🔘 Световната здравна организация призна днес, че е налице "много голямо ускорение" в разпространяването на заразата с коронавирус в САЩ, която има потенциала да стане новият епицентър на заболяването.

🔘 В Южна Корея болните вече са 9 037, т.е. нови 76 случая. Повече от 5 хиляди души (56,4 %) от всички заразени са свързани със сектата „Шинчонджи“, откъдето тръгна голямата зараза – т.нар. пациент 31, китайка от Ухан, обикаляла болна 2 седмици страната. Общо 81,1 % от случаите в страната са свързани с колективно заразяване. 341 са се възстановили т.е. общо стават 3507, 120 са починали, според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията към южнокорейското министерство на здравеопазването. Така темпът на увеличение на болните се задържа постоянен. Все още се изследват 15 440 души, като в Южна Корея са извършени над 324 000 теста за коронавирус. Извънредните мерки може да траят година заради забавяне на епидемията Извънредните мерки може да траят година заради забавяне на епидемията 

🔘 В Куба, където има 48 случая по данните на "Джонс Хопкинс", вземат нови мерки. Страната ще изолира всички туристи, които все още се намират на острова. Днес, 24 март, влиза в сила решението за частично затваряне на границата за един месец "Всички туристи, които все още са в хотелите, ще бъдат поставени под карантина (...), те не могат да напуснат хотела, докато не намерят полет, за да се върнат по домовете си", каза премиерът Мануел Мареро.

🔘 Броят на заразените с коронавирус в Австралия надхвърли 2000 души, сочат последните данни на Министерството на здравеопазването на страната. Има и 7 смъртни случая.

🔘 В Иран болните по официални данни са вече 24 811. Смъртните случаи са 1 934, за оздравели се считат близо 9000 - по данни на "Джонс Хопкинс".

🔘 Африка: Западноафриканските държави Сенегал и Кот д'Ивоар обявиха извънредно положение пред заплахата от новата пандемия от коронавирус. Най-много случаи има в Южна Африка - 402, без смъртен случай. Но в Египет, където има по-малко случаи - 366, има 19 смъртни случая, 68 са оздравели. В Алжир случаите са 230, а смъртните - 17, при 65 оздравели.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Български поглед: Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На 13 март парламентът гласува въвеждането на "извънредно положение"в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса в страната. То ще продължи до 13 април. Предложението на МС и Кризисния щаб беше прието с пълно единодушие от депутатите.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

🔘 По двама полицаи ще има пред всяка болница в засегнати райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения."Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше", коментира Бойко Борисов.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Втора градска болница в София се превръща във Втора инфекциозна болница. Има издадена заповед на здравния министър. По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов там има 3 легла с кислородни апарати за обдишване – за най-тежките случаи. Медицинският персонал ще е минимум 40 души, плюс административен персонал. Предвиден е и отделен вход за болни от туберколоза, защото инфекциозната болница няма да бъде открита само заради случаи на коронавирус.

🔘 Държавата ще дава по 1000 лв. допълнително възнаграждение на медиците на първа линия, които се борят с коронавирусната пандемия у нас.

🔘 Коронавирус: Хигиена по време на пандемия - Как да се предпазим и да повишим личната си хигиена, полезни съвети на специалистите за дезинфекциране на дома ви.

🔘 Колко скъпи могат да бъдат медицинските консумативи и лекарствата?

🔘 КЗП: Не отменяйте, а отлагайте планираните почивки.  Ако започнете в момента да си търсите парите, ще предизвикате фалити, заяви Димитър Маргаритов.

🔘 Идеи за забавления с децата, докато стоите вкъщи

🔘 Как се лекува коронавирус – описанието на началника на инфекциозната клиника във ВМА

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция има и онлайн формуляр, който дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 Заради втората грипна вълна в страната с грип тип Б "Виктория", здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокираха 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес